Руската централна банка се е заела да проучи ефективността на стейбълкойн стратегиите и разработката на свои собствени решения, предава Coinspeaker, цитирайки материал на Interfax.

В него, председателят на банката Елвира Наибулина разказва, че ведомството е стартирало и конкретен тестови проект, уточнявайки, че не става дума за разработката на заместител на традиционните пари. Въпросният проект представлява изолирана среда, в която заинтересованите компании и банката могат да провеждат свои собствени сценарии в реални условия без това да влияе на пазара.

„Ние тестваме стейбълкойни в наша собствена експериментална регулирана среда. При нас идват компании, издаващи токени, които са обезпечени от някои реални активи. Наблюдаваме отблизо как работи всичко това, но мнението ни е, че те немогат да функционират като разплащателно средство или че ще станат заместител на парите“, пояснява Наибулина.

Тя споделя, че руската централна банка проучват възможностите за пускане на собствена цифрова валута. „В момента имаме много страни, които разглеждат именно подобна възможност. Ние също се намираме в стадий на проучване на темата. Преди всичко за нас е важно да разберем какви ще са положителните страни на един такъв ход за гражданите ни, за бизнеса. Така например по отношение на системите за бързо разплащане по отношение не само на транзакциите между физически, но и между юридически лица“.

За разлика от криптовалутите, банковите и правителствени официални лица приветстват все по-често идеята за стейбълкойните – дигитални пари под регулация, които са подкрепени от действителни активи и финансови инструменти. За тях се заговори особено много около идеята на Facebook за Libra. Освен това обаче, все по-често чуваме за желание за създаването на национални стейбълкойни, като например идеята за „цифрова рубла“, както и тази за „цифрово евро“, за което говори по-рано този месец френският финансов министър Франсоа дьо Гало.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Пиживьом
Пиживьом

-увидем….

карандаш
карандаш

сабака хахахаха

Иван
Иван

Хаха колко смешно, руските тролове постоянно плюеха по криптовалутите пък сега шефа им ще им плати в крипто и ще ги напикае ХАХАХА

_nib_
_nib_

Стейбъл…..иееее.Както е стабилна и нашата мизерия.

ллл
ллл

А защо не първо stable currency?

Мишо
Мишо

Тя е стабилна, заковала се е на дъното 🙂

tnt
tnt

прави ми впечатление, че все фалирали държави пребягват до крипто-то.