Руската централна банка се е заела да проучи ефективността на стейбълкойн стратегиите и разработката на свои собствени решения, предава Coinspeaker, цитирайки материал на Interfax.

В него, председателят на банката Елвира Наибулина разказва, че ведомството е стартирало и конкретен тестови проект, уточнявайки, че не става дума за разработката на заместител на традиционните пари. Въпросният проект представлява изолирана среда, в която заинтересованите компании и банката могат да провеждат свои собствени сценарии в реални условия без това да влияе на пазара.

„Ние тестваме стейбълкойни в наша собствена експериментална регулирана среда. При нас идват компании, издаващи токени, които са обезпечени от някои реални активи. Наблюдаваме отблизо как работи всичко това, но мнението ни е, че те немогат да функционират като разплащателно средство или че ще станат заместител на парите“, пояснява Наибулина.

Тя споделя, че руската централна банка проучват възможностите за пускане на собствена цифрова валута. „В момента имаме много страни, които разглеждат именно подобна възможност. Ние също се намираме в стадий на проучване на темата. Преди всичко за нас е важно да разберем какви ще са положителните страни на един такъв ход за гражданите ни, за бизнеса. Така например по отношение на системите за бързо разплащане по отношение не само на транзакциите между физически, но и между юридически лица“.

За разлика от криптовалутите, банковите и правителствени официални лица приветстват все по-често идеята за стейбълкойните – дигитални пари под регулация, които са подкрепени от действителни активи и финансови инструменти. За тях се заговори особено много около идеята на Facebook за Libra. Освен това обаче, все по-често чуваме за желание за създаването на национални стейбълкойни, като например идеята за „цифрова рубла“, както и тази за „цифрово евро“, за което говори по-рано този месец френският финансов министър Франсоа дьо Гало.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари