Руска антивирусна компания разкри ботнет мрежа, съставена от епълски компютри

2
29

Руската компания Dr. Web, която се занимава с мрежова сигурност, разкри голяма ботнет мрежа, която е съставена изцяло от компютри от серията Macintosh на Apple. Към момента е трудно да се предвиди какъв е броят на зомбираните компютри, които участват в хакерската мрежа, но се предполага, че те са над половин милион, предаде Neowin.

Широко застъпено е вярването, че машините, задвижвани от Mac OS X нямат нужда от антивирусна програма, защото имат достатъчно добри вградени защити. Откритието на специалистите от Dr. Web обаче, разбива на пух и прах тези легенди.

Троянският кон, който зомбира епълските компютри се нарича Backdoor.Flashback и работи върху 400 хиляди машини, намиращи се в Канада и Съединените щати. От Dr. Web са съставили специална графика, която показва географското местоположение на заразените машини, работещи с операционната система на Apple.

Собствениците на инфектирани компютри страдат от различни проблеми, един от които е регулярното пренасочване към фалшиви сайтове, повечето от които се контролират от руснаци.

Заразата с троянския кон на ботнет мрежата става при посещаването на сайтове, които съдържат вредоносен Java код. Към момента над 4 милиона са страниците в мрежата, където могат да бъдат намерени фрагменти от Backdoor.Flashback.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари