Руските железници съдят … Apple

3
21

Компанията РЖД (Российские железнье дороги – Руски железни пътища) изненадващо подаде съдебен иска в арбитражния съд в Москва срещу американската корпорация Apple, която е и най-голямата компания в света по пазарна капитализация.

Първоначално от руското БДЖ не разкриха подробности за странния съдебен иск. В прес релийз, публикуван съвсем скоро обаче става ясно, че причината е в използването на логото на предприятието в онлайн магазина Apple App Store. Транспортното дружество поиска обезщетение в размер на 2 милиона рубли.

В случая става въпрос за новото лого на държавната руска компания, което се използва в няколко мобилни приложения, публикувани в онлайн магазина на Apple. Нито една от програмите обаче не е разработена от създадената от Стив Джобс компания, а представляват приложения за изчисляване стойността на транспортните услуги на железниците и са разработени от руснаци.

Някои от тях вече са предприели действия за обновяване на своите приложения и премахване на логото. Тепърва обаче предстои да се разбере, дали железниците ще се откажат от своя съдебен иск, или ще настояват за финансовото обезщетение. Ако Apple бъде призната за виновна, казусът би могъл да доведе до вълна от случаи на изнудване на големите онлайн магазини за приложения, в които даден потребител качва една програма, а в последствие друг съди собственика на магазина за нарушени права.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари