Всички отдели на руските органи за контрол на автомобилния транспорт ще разполагат с компютърни системи, базирани на процесора Байкал. Планира се и бърз преход към руската защитена операционна система.

В допълнение към сървърите с процесори Елбрус, пътната полиция ще получи работни станции, базирани на руския процесор Байкал и едновременно с това ще се осъществи преход към руската защитена операционна система“ – се казва в съобщението на ведомството. Съставен е подробен план на прехода, одобрен от ръководството на страната.

Това е част от прехода на всички руски държавни институции към използването на собствен хардуер и софтуер. В отделите на руската пътна полиция вече успешно работят сървъри с процесори Елбрус, а сега се ускорява въвеждането на неголеми работни станции, базирани на процесора Байкал.

Байкал е руски процесор, създаден от компанията Baikal Electronics. Много специалисти считат, че ускоряването на прехода към изцяло руски компютърни системи е предизвикано от масовата кибератака на червея-рансъмуер WannaCry, който само за няколко дни зарази стотици хиляди компютри.

Счита се, че производителността на процесора Baikal-T1 е съпоставима с производителността на процесорите Intel Atom. Да си припомним, че в началото на миналата година компанията Т-Платформа започна производството на компютрите Таволга Терминал TP-T22BT, базирани на същия процесор.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари