Създаването на нови двигатели за космическите ракети са една от най-приоритетните задачи на световните космически агенции.

Неотдавна се появи информация, че специалистите на ракетно космическата корпорация „Енергия“ са разработили и патентовали нов вид електрически ракетен двигател, използващ реактивен йод. Започват мащабни изпитания на ракетния двигател.

Идеята за използването на йод като ракетно гориво не е нова. Тя бе предложена в края на 90-те години от Валери Островски, учен от корпорация „Енергия“. Едва в средата на 2000-те години компанията получи необходимите патенти. Работата върху новия тип двигател започна през 2012 година. Първите ракетни двигатели от този тип при запалването използваха ксенон. Но сега е готова системата за фино подаване на йод.

Новият двигател е много икономичен. В досега съществуващите електрически ракетни двигатели допълнително се използва ксенон, който е твърде скъп. Допълнително, инсталациите от този тип са сложни и масивни.

Йодът с лекота се съхранява в плътно твърдо състояние, но и лесно се превръща в газ. В новия ракетен двигател е възможна рециркулацията на йода, което значително икономисва горивото.

Новият ракетен двигател ще бъде тестван първоначално на борда на МКС, а след това космическият товарен кораб „Прогрес“ един месец ще коригира орбитата си с помощта на йодни ракетни двигатели.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
БясенKykysteffoКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„използващ реактивен йод“
Ох, г-н Десподов, това жълтомедийно изобретение „реактивен“(йод)“ и тук ли го копирахте, ей тъй без умисъл, или направо без мисъл?

steffo
steffo

Йоден реактив бре. Да гай фъйга изотзадзе.

Kyky
Kyky

„Едва в средата на 2000-те години“ – това не го разбрах. Визираш XXV век?

Бясен
Бясен

Голяма работа са „изобрететили“ ама малко са закъсняли.
https://arc.aiaa.org/doi/10.2514/6.2016-4544