fbpx
4.1 C
София

Руските телекоми заобиколят санкциите и явно се поддържат от специалисти на Nokia и Ericsson

Най-четени

Редица руски технологични сайтове съобщават, че мобилните оператори в страната са преминали към изцяло местна техническа поддръжка, както повеляват наложените санкции и ограничения след затворените офиси на големи международни компании и т.н.

Оказва се обаче, че новите фирми, които ще поддържат мобилната мрежа в Русия са  създадени от бивши ръководители на Nokia и Ericsson и изобилстват от техни бивши служители. Въпреки че те също могат да бъдат признати за свързани с техните структури-майки се очаква с течение на времето мобилните мрежи да преминат към руско мрежово оборудване. Докато това стане обаче в Русия явно са намерили решение на проблемите с поддръжката.

В края на есента на 2022 г. Nokia препоръча на руските си клиенти да се свържат с Telesystems Service Ltd. за техническа поддръжка. Според RBC част от екипа на Nokia се е преместил в тази компания. В края на 2022 г. Ericsson също така предава всичко, свързано с поддръжката на клиенти в Русия, на компания, притежавана от бивши оперативни мениджъри на руския офис на Ericsson.

Вестник „Ведомости“ пише, че е много вероятно всички оператори, които са изградили мрежи, използвайки финландски и шведски хардуер, да работят с тези компании за техническа поддръжка и за обновяване на оборудването.

На 15 януари 2023 г. влезе в сила заповед на Министерството на цифровата икономика на Русия, приета преди три години, с която се забранява на операторите да се обръщат към чуждестранни и свързани с чуждестранни компании за техническа поддръжка на оборудване. Документът забранява управлението на инфраструктура „от територията на чужда държава“. Към момента почти цялата инфраструктура на операторите е изградена на базата на чуждестранен хардуер. Според CNews европейските решения представляват 60%, а останалите 40% идват от китайските компании ZTE и Huawei. Първият предпочита да запази мълчание относно по-нататъшните си планове в Русия, докато Huawei намалява присъствието си в страната през 2022 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини