На фона на новите санкции, въведени от САЩ на 6 април, с всеки изминал ден курсът на руската рубла пада.

Само за две денонощия курсът на еврото и долара достигнаха своите максимуми за тази година, което моментално се отрази с отрицателен знак на компютърната техника и електроника, внасяна в Русия от Европа и САЩ. Ритейлърите все още официално не са вдигнали цените на компютърните устройства, но някои магазини вече продават по-скъпо.

Според информацията на търговските мрежи „М.Видео“ и „Елдорадо“, бързото отслабване на рублата през следващите дни ще доведе до сериозно покачване на цените не само на компютърната електроника, но и на битовата техника. Според предварителни данни, при първата вълна се очаква поскъпване в границите от 5 до 10%. Ще скочат цените на смартфоните, таблетите, смарт часовниците, лаптопите и т.н.

Руският отдел на Meizu не изключва възможността за вдигане на цените. Представителите на ASUS в Русия предупредиха, че ако курсът продължи да се променя в същата посока, пазарът няма как да не реагира.

Очаква се цената на смартфоните и компютрите да се вдигне по-рано от битовата техника. Започнаха да излизат призиви да не се отлагат планираните покупки за по-късно и рублите да се изхарчат още сега. Финансовите аналитици считат, че руснаците имат не повече от месец, за да закупят електроника при адекватни цени.

Днешната ситуация много прилича на 2014 година, когато руската рубла се срина. Тогава първата компания, качила цената на своята продукция в Русия бе Apple.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
123
123

It serves them well…

.......
.......

Европа внася електроника в ru ??

Meizu,Asus,Acer,zte,lenovo,huawei….. са европейски компании !?!?!

За какво сме се събрали
трябва да си вярвме.
Аз като бях на марс …..

Misho
Misho

Не бе, македонски са…
И не Европа внася а Македония продава.
Така е, истина ви казвам, не ви лъжа.

Eva
Eva

Samsung,Lg ги сглобяват в брюксел.

Eva
Eva

ябълка се сглобява в уолдроф-астория на 5то авеню в ню йорк.

Kiro
Kiro

А частта с битова електроника пропусна ли го? Да ти дам пример – Зануси, Канди, АЕГ, Електролукс, Таурус и т.н и т.н – хората освен компютри и телефони си купуват и печки, перални, хладилници, тостери и още много други. Това се внася от Европа.
,,,,,,,,,,,

Един таурус
Един таурус

компютърната техника и електроника, внасяна в Русия
от Европа и САЩ

Ime
Ime

То това е добре от една гледна точка – ще ускори процеса на отхвърляне на долара.
Мисля, че Русия и Китай вече се договориха (или са в процес на договаряне) да търгуват със собствената си валута.
Тъкмо процеса може да се ускори и да обхване повече държави…..

Една котка
Една котка

в бг fb е известно като
Една жена каза …!

Стоян
Стоян

Какво се дивите? За да си търговска верига и искаш да си купиш стока от китайски производител плащаш в долари – това се приема на техният пазар. Ако си руски предприемач в условията на падащ курс на рублата ти излиза по-скъпо да си купуваш валута / стока. За това и ще се вдигат цените докато рублата пада спрямо долара и еврото.