Руските учени създадоха двигател за малки сателити, използващ 40% спиртов разтвор

2
1500

Учените от националния изследователски институт в Самара разработиха нов космически двигател, подходящ за осъществяване на маневри на наносателити с маса до 10 килограма. Уникалният двигател използва 40% разтвор от дестилирана вода и етилов спирт.

Новото устройство е от типа електротермични реактивни двигатели. В тях реактивният импулс не се получава от химическата реакция на горивото с окислителя, а чрез нагряване на работното тяло. За работно тяло може да се използва и вода, която при нагряване се превръща в пара и с излизането си от соплото дава импулс на сателита.

Специалистите от Самара са решили да добавят в дестилираната вода етилов спирт. В получената смес делът на спирта е около 40%. Това съотношение осигурява ниска температура на замръзване на сместа и тя не замръзва при ниските орбитални температури.

Прототипът на новия двигател тежи 1,55 килограма, 450 грама от които са резервоарът, запълнен с работното тяло. Нагряването на тази смес също е от нов тип. Използват се суперкондензатори, произведени от Maxwell. По този начин се осигурява необходимата висока импулсна мощност на нагревателя. Новият двигател може изцяло да осигури маневриането на сателитите CubeSat.

В прессъобщението на института се казва, че за първи път подобен подход ще бъде използван в космическите апарати от подобен клас.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари