Руски активист скри с помощта на дрон доказателства от полицията

3
1207

Руски активист използва дрон, за да извади лични документи и вещи от високия си апартамент, когато полицията отива да го претърси.

Сергей Бойко казва, че е изпратил твърди дискове на приятел чрез дрон, за да не ги открие полицията, когато чука на вратата му в 10:00 местно време, със заповед за обиск.

Обискът е част от национална репресия срещу опозицията.

През последните няколко дни бяха извършени около 200 обиска, след като управляващата партия загуби на местните избори в Москва.

Видеоклип на руски в YouTube показва как г-н Бойко, който живее в сибирския град Новосибирск, изпраща дрон от апартамента си във висок жилищен блок, докато полицията чака да бъде пусната на вратата.

Г-н Бойко оглавява местния клон на опозиционните движения на Алексей Навални, който се бори срещу управляващата партия и насърчава избирателите да не гласуват за “Обединена Русия”.

Активистите казват, че набезите са форма на отмъщение от страна на властите за неуспеха им.

“Евакуацията”

Г-н Бойко е бил в компанията на дама, когато полицията чука на вратата му за обиск. Всъщност, именно тя заснема въпросния видео клип. Сергей спешно събира всички твърди дискове, флашки и други съхраняващи устройства и ги изпраща чрез дрон до апартамента на свой приятел. По думите му, те съдържат “много важна и чувствителна информация, която не трябва да попада в ръцете на полицията”.

Минути след изпращането, дронът пристига на зададеното местоположение и тогава успокоен, г-н Бойко казва във видеото: “Готово, евакуацията е извършена успешно!”

След това на видеото се вижда опит за разбиване на вратата на Сергей Бойко, след като отказва да пусне полицията, преди да е получил доказателство за техните правомощия (в този случай заповед за обиск).

Най-накрая Бойко пуска служителите на реда, като следват преговори с адвокат.

Опозиционните доброволци бяха отведени за разпит. Компютрите, телефоните и другите им електронни устройства са били конфискувани, а банковите сметки на някои от тях – замразени.

Унижението

Г-н Сергей Бойко е издирван в сградата на организацията, която углавява в Новосибирск.

Г-н Навални и неговите привърженици твърдят, че обвиненията за пране на пари са нелепи, а участващите средства са дарения от обществото.

Случаят е отворен след поредица от протести през лятото срещу решението на властите да откажат ключови кандидати за опозиция от изборите за градски съвет в Москва.

В деня след успешната евакуация на данни на г-н Бойко, апартаментът му отново е атакуван, като според активистите това е отмъщение и афект, заради използването на дрона.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Срам за България
Срам за България

Вече е познато име Бойко :d

фсб
фсб

Дрона впоследствие е заловен заедно със съответните лица, които забравят, че имал зададени координати и те са останали в паметта! Дисковете съдържат явно изключителна информация за външното финансиране на “опозицията” в Русия.
В апартамента на приятеля са открили материали за изготвяне на взривни устройства, като оправданието било, че правел пиротехника за Новата 2020 !!!!
Сега вече ще е интересно…..

Ивайло
Ивайло

Червената чума и тук е налазила…..