25.3 C
София

Руски антикварен скафандър беше продаден за четвърт милион долара

Най-четени

Скафандър от времето на Съветския съюз беше предложен на търг, проведен в Ню Йорк. Сумата, за която е продаден скафандърът е 242 хиляди щатски долара и това превръща експоната в най-скъпата вещ, продадена на въпросния търг, който е бил посветен на петдесетата годишнина на американската космонавтика, предаде Space.com.

Антикварният скафандър е бил в чудесно състояние и за него се знае, че дори е бил използван в космоса. На същия търг са били продадени още 200 предмета, свързани с историята на хората в космическото пространство. Участниците в наддаването, проведено в Манхатън, са присъствали лично, но е имало и такива, които са взели участие по интернет и чрез телефонна връзка.

Изтъргуваният за рекордна сума скафандър е бил използван от руския космонавт Алексей Леонов през 1975 година, по време на тестовия проект Apollo Soyuz, когато за първи път в историята се скачиха американски и съветски космически кораби, намиращи се в орбита около Земята. Историческото значение на това събитие е огромно, тъй като по това време е разгарът на Студената война и най-разгорещената космическа надпревара между СССР и САЩ.

Наддаването за скафандъра е било доста напрегнато, но в крайна сметка победител е излязъл купувач от Америка.

Сред останалите вещи търгувани в същия ден е имало и документи, свързани с космическата история, като сред тях са присъствали и писма на американския президент Джон Кенеди.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини