Руски военен е убеден, че Pokémon GO може да бъде използван за шпионаж

1
24


Pokémon GO
може да бъде използвана като средство за шпионаж. Това мнение изразява пред РИА бившият служител на специалните служби на Руската федерация и генерал-майор от запаса към Федералната служба за безопасност на Русия Александър Михайлов.

 „Представете си, че едно такова „зверче“ се появи не в някакъв парк, а в секретен обект, където военнослужещ на срочен договор или друг тип служител на армията вземе, че го заснеме с камерата. Това ще представлява вербуване за чужда страна, което ще е осъществено по негово собствено желание без никаква принуда – идеалната схема за събиране на информация за специалните служби“, отбелязва Михайлов. Той отбелязва, че това може и да не се случи, но реално за такава опасност е нужно да се помисли.

Михайлов не е единственият военен, притеснен от подобна възможност. Наскоро израелските служби издадоха предупреждение към местните военнослужещи приложението да не се използва в границите на армейски бази, тъй като представлява източник за събиране на информация. Заснетите кадри лесно биха могли да бъдат локализирани, тъй като приложението използва GPS функционалността на устройството. Освен това то има достъп до Google акаунта на използващия го, което съчетано с предното, представлява допълнителен риск.

На израелските военни им е строго забранено да разгласяват подробности за своите професионални занимания. Освен това е забранено да се логват в интернет услуги от военни бази, припомня на свой ред Haaretz. В миналото е имало случаи на наказани военни, които са се вписали в профилите си във Facebook от базите, в които служат.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Blue Ray Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Blue Ray
Blue Ray

Е тя за какво иначе ще да е създадена тази игра, както всички други игри от този тип…?!