Руски военни обменяли секретни данни чрез Gmail и Yandex

1
84


Ако си мислите, че единствено американските шпиони (изнасянето на десетки гигабайта секретни данни от Сноудън) и местни политици (скандалът с Хилари Клинтън) могат да позволят пропуски в сигурността на комуникациите си, грешите.
Руските военни не им отстъпват. Това стана ясно тази седмица, след като руската хактивистка групировка „Шолтай-Болтай“ (наричащи се още „Анонимен интернационал“) публикуваха данни за изключително немарливите практики на руски държавни служители, които използвали услуги, като Gmail, Mail ru и Yandex да обменят и съхраняват строго конфиденциална информация по незащитен начин.

Сред замесените в случая са редица представители на военното ведомство, сред които генерал-полковник от военното министерство и неговия секретар, като на iPhone устройството на последната се съхранявали в незащитен вид данни за достъп до служебните пощенски сървъри на Министерството на обраната на РФ.

„След внимателно изучаване на масива, ние със съжаление се убедихме в пълната некомпетентност на сътрудниците на ред подразделения на Министерството на отбраната на Руската федерация в областта на информационната безопасност“, пишат от „Шолтай-Болтай“ в открито писмо до отговорните лица от Кремъл.

Хактивистите определят действията на замесените лица като проява на „престъпна небрежност“, допълвайки, че щом тези данни са станали достояние на тях, то съвсем възможно е те да са станали достъпни и до чужди разузнавателни служби. Сред данните, до които са получили достъп „Болтай“ присъстват данни за разположението на 12 атомни подводници от последно поколение, както и на разположението на ракетни комплекси „Искандер“.

Само ден след публикуването на данните, прес-секретарят на президента на РФ Дмитрий Песков е уверил пред „Интерфакс“, че ползването на публично достъпни ресурси за обмен на служебна информация е недопустимо и случаят ще бъде разследван от властите.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
vinsbg
vinsbg

Министерството на обраната на РФ….

Министерството на кое?