Руски ентусиасти събират инвестиции чрез Boomstarter за да проверят, стъпвали ли са американци на Луната

3
143

Руски специалисти от най-различни области – авиация, космонавтика, физика, радиотехника, програмиране, оптика, микроелектроника, решиха да поставят точка в многогодишните спорове по повод кацането на американски астронавти на Луната. Съвременните технологии дават възможност за изграждането на малък спътник с качествена видеокамера, който да изясни, дали наистина Нийл Армстронг се е разходил по повърхността на естествения спътник на Земята или само в някой холивудски павилион.

 

Теглото на този спътник ще бъде около 50 килограма и може да бъде изведен в космоса заедно с някой държавен или фирмен космически апарат.

 

Основни параметри на спътника:

  • Тегло: до 50 килограма
  • Габаритни размери: 250 х 250 х 480 милиметра
  • Телеметрия: UHF, радиолюбителки диапазон
  • Обмен на информацията: свръхвисоки честоти или лазер
  • Ориентация: по трите оси
  • Орбита: елипсовидна, 10 х 80 километра
  • Резолюция на изображенията: около 20 сантиметра на пиксел
  • Срок на съществуване: до 6 месеца

Проектът се финансира чрез сайта за потребителско инвестиране Boomstarter. За да се осъществи проекта, до 5-ти октомври трябва да бъдат събрани минимум 800 000 руски рубли ($12 300). Ако бъдат събрани 1,5 милиона рубли ($23 064), то ще бъде инсталиран бордови компютър за стабилна работоспособност на апарата в космическото пространство. Към днешна дата (в началото на деня) са събрани около 150 000 рубли ($2 306). Всеки може да стане акционер в проекта срещу 1000 рубли ($15).

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
hlevoust
hlevoust

Голям майтап, от години не съм се смял така! Като ответна мярка НАСА пък вероятно ще търси още по-задълбочено истината за Гагарин и дали прочутото куче Лайка, считано за първото животно, „завъртяло“ обиколка на планетата през 1957 г., е кръстено на известната марка американски фотоапарати…

Agentpat™
Agentpat™

Излишни разходи и загуба на време! Великите американски лъжци и манипулатори не заслужават такова внимание. Разбира се, че не са стъпвали! Доказателствата, за най-голямата лъжа на 20-ти век, са не едно и две.

sten90
sten90

Знаем, знаем. Цели 6 пъти не са стъпвали. 🙂
Дано успеят да съберат достатъчно пари, дано успеят да направят апаратчето и дано то успее да стигне до Луната, а не да цамбурне в океана или по-лошо – в някое населено място. Обаче съм убеден, че независимо от резултата – винаги ще има хора, които ще казват на черното бяло.