Руски милиардер дари 100 млн. долара за търсене на извънземен живот

3
50

Търсенето на извънземен живот от днес получи едно доста солидно финансово рамо, след като руският милиардер Юри Милнер обяви, че ще предложи цели 100 милиона долара за откриването на интелект отвъд границите на нашата планета.

Милнер направи съобщението си по-рано днес, когато присъства на специално събитие на Кралското общество в Лондон и бе придружен на сцената от именития физик Стивън Хокинг.

Именно там милиардерът с еврейски произход обяви нова 10-годишна инициатива, чиято задача е да помогне за откриването на живот някъде във вселената. Финансирането ще бъде в рамките на известната програма Search for Extraterrestrial Intelligence или SETI. Част от парите ще отидат за използването на известния телескоп Parkes в Австралия, както и за Green Bank Telescope в Западна Вирджиния. До момента учените, участващи в SETI, нямаха възможност да ползват тези мощни радиотелескопи, които са изключително търсени в астрономическите среди. На практика, финансирането ще им позволи да използват телескопите за хиляди часове, а не за няколко дни, както бе сега.

За да помогне за популяризирането на идеята, Милнер ще даде 1 милион долара за най-оригиналните дигитални съобщения, които представят живота на Земята.

На свой ред, Стивън Хокинг ще бъде съветник по инициативата.

„Вярвам, че животът е възникнал спонтанно на нашата планета, което означава, че в една безкрайна вселена може да има и други негови проявления. Настъпи времето да започнем да търсим отговора на това има ли живот отвъд Земята“, посочи той.

Самият Юри Милнер е известен с многобройните си инвестиции, включително и в технологични компании като Groupon, Facebook, Flipkart, Alibaba и Xiaomi.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
1Force1AzhenmIRCata Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
1Force1
1Force1

Видно от текста – още не ги е дал( за разлика от в заглавието 😀 ) а е обявил, че ще ги предложи. Ами ако му ги откажат, а?

Azhen
Azhen

Още като прочетох името на тоя милионер , веднага ми стана ясно че е ши**н чифут.Много обичат така да даряват натам насам само и само да си видят името на първа страница някъде……..

mIRCata
mIRCata

Не мога да разбера, нещо лошо ли е даряването на пари за дадена кауза?