fbpx
-9.8 C
София

Руски образователен шеф иска забрана на „Уикипедия“

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Политиците неведнъж са показвали невежество за разбирането на начина, по който функционира Мрежата, но понякога изказванията им просто стресират. Като думите на един от шефовете на руски централен образователен орган. 

Става дума за Александър Бисеров, заместник-председател на Рособрнадзор, организация, чиято функция е контрол и надзор на Министерството на образованието на Русия и състоянието на науката и технологиите в Руската федерация. „Лично аз неведнъж съм споделял, че ако зависи от мен, бих забранил „Уикипедия“. Аз просто бих наложил цензура над нея, тъй като количеството грешки, които съдържа са прекалено много“, предава руската информационна агенция „РИА“.

Бисеров привежда като довод за позицията си практиката сред студентите, които по време на изпит търсили отговор на въпрос, който не знаят, именно в откритата онлайн енциклопедия. „Ако искат да си ползват „Уикипедия“, но тогава ще получават и съответната оценка“, допълва той.

Малко по-късно от прес-офиса на Рособрнадзор излязоха със съобщение, че техният шеф се е бил пошегувал. „Не трябва да се обръща, каквото и да е внимание на това изявление. То беше споделено на шега, с ирония, ето защо и не трябва да се реагира на него“, споделя сътрудник на бюрото.

От РИА обаче припомнят, че това не е първата атака към „Уикипедия“ от страна на официални предтавители на Кремъл, като руски политици нееднократно са лобирали за включването страници от „Уикипедия“ и даже на целия сайт в списъка със забранени за посещаване сайтове на Роскомнадзор.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини