Руски учени достигнаха антарктическо езеро, запечатано от 20 милиона години

0
12

След сондажи, продължили цели 14 години руски учени се добраха до езерото Восток, което се намира под Антарктика. Водоемът се намира под 4 километра лед и не е имал контакт с въздуха в разстояние на 20 милиона години, предаде Gizmodo.

По време на сондажите дупката е била запълвана с керосин, за да се избегне повторното замръзване. Сега, след като езерото вече е достигнато, учените ще изтеглят керосина и ще оставят водата да се покачи до върха, където ще замръзне и ще остане в това състояние до края на следващата зима. През следващия сезон учените ще се върнат и ще вземат проби от леда, за да изследват какъв е съставът на древното езеро. Този метод на работа позволява на изследователите да получат проби от самия водоем, но без да има риск от неговото замърсяване или контакт с въздуха.

Руските учени се надяват да разберат как е изглеждал животът преди много милиони години, тъй като запечатаното езеро им предоставя безпрецедентна възможност да се върнат назад във времето.

Под ледовете на полюсите се крият някои от последните големи тайни на нашата планета, които все още са неизвестни за нас.

Смята се, че подобни езера има и на някои от другите планети и луни в Слънчевата система. Езерото Восток би могло да разкрие дали в такива условия може да вирее живот. Съществува вероятност да открием и форми на живот, които до момента са били напълно непознати.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари