Руски хакери атакуват енергийната система на Ирландия

18
69

Страната се използва като тестов полигон за мащабна атака, може би част от световна кибервойна, коментират специалисти

По-рано днес енергийната система на Ирландия е била подложена на масирана хакерска атака, съобщава електронното издание на The Times.

То твърди, че хакерите, чиито следи според Националният център по кибербезопасност на Ирлания стигнат до Русия, са получили за кратко частичен контрол над енергийната система на страна. Въпреки това, заради навременната намеса на ирландски специалисти, хакерите не успели да изключат енергийната система на страната, нито дори части от нея.

Според журналистите от изданието, днешната атака не е довела до пробив в работата на енергийната система, но хакерите са успели да се доберат до конфиденциална информация за енергийното дружество, в това число специфични IP адреси, потребители и техните пароли.

В информацията на изданието се припомня, че преди месец вече имаше опит да се зарази енергийната система, чрез опит за заразяване на компютъра на главния инженер на ирландското управление за енергийни доставки, като тогава групата бе разконспирирана като свързана с разузнавателното управление на Руската федерация.

Специалисти обясняват пред The Times, че страната се ползва като „изпитателен полигон за война в киберпространството и потенциално една от няколкото страни в Европа, които Русия има за цел да дестабилизира”.

Причината най-вероятно е, че Ирландия е база за редица технологични гиганти като Facebook, Apple и Мastercard, чийто бизнес и развойни центрове са именно там.

От Москва отхвърлят обвиненията категорично, както и до сега, но дали не ставаме свидетели на започването на кибервойна, както алармират редица специалисти?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари