Руски хакери са получили достъп до личните планове на Обама

0
7

Руски хакери са проникнали в компютърната система на Белия дом и са получили достъп до личния календар на президента Барак Обама, съобщи CNN.

Представител на американските власти потвърди, че това е една от най-комплексните кибератаки, която някога е отправяна срещу правителствената мрежа на САЩ.

Въпреки това Белият дом твърди, че хакерите са получили достъп само до несекретна информация и че в крайна сметката атаката е била овладяна.

Според експерти по компютърна сигурност обаче, най-притеснителен е фактът, че атаката първоначално е започнала преди няколко месеца, когато хакерите са проникнали в мрежата на Държавния департамент с помощта на относително проста фишинг схема. Тогава служител е кликнал на фалшив линк, получен по имейл, който на пръв поглед бил свързан с някакви административни задачи, и това е довело до инсталирането на малуер на компютъра. Това позволило на хакерите да проникнат в мрежата на Държавния департамент, в която влизат хиляди компютри, разположени в САЩ и по света.

Заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Бен Роудс уверява, че Белия дом използва отделна система за поверителна информация, но това не прави по-малки пораженията от атаката, както и не омаловажава факта колко навътре са успели да проникнат руснаците.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за