fbpx
16.8 C
София

Сайтовете на няколко руски банки вече не се отварят чрез https протокола заради сертификатите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Към днешен ден уеб сайтовете на редица руски банки не се отварят по https протокола. Засега това са сайтовете на Централната банка на Руската Федерация и Промсвязбанк, а преди половин час същото се случи и със сайта на руската външнотърговска банка.

Всички тези банки са получили сертификат от един и същ удостоверяващ център. При посещаване на някой от тези сайтове браузърът показва съобщение, че това е ненадежден сайт. Причината е невалиден сертификат. На някои места все още е възможно използването на незащитения http протокол, но потребителите явно се притесняват да игнорират съобщението на браузъра и да кликнат върху бутона, че разбират риска и все пак искат да посетят този сайт.

Но при Промсвязбанк и ВТБ при опит за използване на http става автоматично прехвърляне към https версията на сайта и по този начин при недействителен сертификат посещаването на този сайт е станало невъзможно.

Руската Централна банка не използва подобно прехвърляне от http към https протокола и използването на нейния сайт е възможно, но едва ли някой ще се реши на онлайн банкиране чрез незащитен протокол.

Изходът от тази ситуация е получаването на нов сертификат от друг удостоверяващ център. Именно това успя да направи външнотърговската банка на Русия. Останалите банки все още търсят най-различни решения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини