Собствениците на сайтове, в които е интегриран Like бутона на Facebook ще трябва скоро да преструктурират политиките и ресурсите, които управляват, заради решение на Съда на Европейския съюз, разположен в Люксембург. С публикуваното наскоро от страна на въпросната институция решение (pdf), тези собственици могат да бъдат третирани наравно с Facebook за начина, по който управляват данните на посетителите си, ако имат въпросния бутон.

Основание за решението на съда дава дело, което е продължило четири години, заведено от немска организация, защитаваща правата на потребителите срещу немския сайт Fashion ID. Verbraucherzentrale NRW, както е името на организацията, установява, че данните на посетителите на сайта и използващи услугите им, биват изпращани директно към ирландския дата център на Facebook, без въпросният посетител да е натискал бутона и даже без профил в социалната мрежа. Fashion ID, от своя страна, не са информирали за това посетителите, и в същото време са се облагодетелствали от това си сътрудничество с Facebook. Така, те могат да бъдат счетени за общи контрольори на данните съвместно с Facebook, и в този смисъл отговорни за обработката им.

„Операторът на уебсайт, който включва Like бутона на Facebook може да бъде счетен за контролна страна заедно с Facebook по отношение на събирането и изпращането на личните данни на посетителите на сайта към Facebook“, гласи част от решението на съда, в което се уточнява обаче, че въпросният ресурс не може да бъде отговорен за това, което Facebook правят с получените данни.

„Ние разглеждаме внимателно решението на съда и ще работим в тясно сътрудничество с партньорите си, за да се убедим, че те ще могат да се облагодетелстват от нашите социални плъгини и другите ни бизнес инструменти в пълно съгласуване със закона“, гласи официалната позиция на Facebook.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари