Сайт за запознанства открадна данни на 250 000 потребители на Facebook

1
47

Създателите на сайта Lovely-Faces.com – италианците Паоло Сирио и Алесандро Лудовико – направили акаунти в своя сайт на потребители, чиито данни копирали от Facebook, където до тях имало свободен достъп. По този начин администрацията на Lovely-Faces.com искала да илюстрира уязвимостта на личните данни на тези, които обичат да разказват за себе си в социалните мрежи.

Lovely-Faces.com присвоява автоматично определен тип: общителен, строг, спокоен, честолюбив, потаен или смешен. За това се изплзва технология за разпознаване на изображения, пише „Руформатор“. Тя определя типа на човека по снимката или аватара му.

В резултат на това около четвърт милион потребители на Facebook се оказали, без дори да подозират, регистрирани в сайт за запознанства. Представители на социалната мрежа заплашват основателите на Lovely-Faces.com със съд.

Порталът Lovely-Faces.com стартира тази седмица. Той се позиционира като „агенция за запознанства“. Партньорите могат да бъдат избирани по критериите националност, пол, тип характер и т.н. В анкетите с фотографии са посочени имена, местожителство, интереси, хобита и т.н. Във всяка анкета може да бъде поставена оценка по петобалната система.

Следва да се отбележи, че навремето основателят на Facebook Марк Зукърбърг създал първия си интернет проект също на базата на кражба на лични данни. На сайта FaceMash посетителите можели да видят двойки снимки на момичета, които били показвани в произволен ред. Към снимките била „прикрепена“ възможност за гласуване. Зукърбърг взел тези снимки от базата данни на Харвардския университет без съгласието на техните собственици.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари