Самоуправляващи се коли на Hyundai с рекордно пътуване

1
705

Автомобили на Hyundai поставиха рекорд по пробег на автономни коли на висока скорост, след като група от пет превозни средства измина разстоянието от Сеул до Пьонгчанг (почти 190 километра) при средна скорост от 110 км/ч. по магистралата.

По време на изпитанието, автомобилите са се движили напълно адекватно в условията на пътен трафик, като са сменяли ленти, осъществявали са изпреварвания и са преминавали напълно автономно през пунктовете за автоматично плащане на магистралната такса.

Три от колите са джипове от серията Nexo, останалите две са седани Genesis G80 с автономност от Ниво 4. Това означава, че водачът до голяма степен може да отсъства от прякото управление.

Всичките те са задвижвани не с електричество, а с водородна задвижваща система с горивни клетки.

Горивната клетка е електрохимично устройство, което преобразува химичната енергия на окисляването на дадено гориво в електрическа енергия. Горивната клетка преобразува химическата енергия на горивото си в електрическа енергия с ефективност типично около 50 процента. Автомобилите с горивни клетки, движещи се със сгъстен водород, имат ефективност (от източника на електрическа енергия до колелата) от 22 процента, ако водородът се съхранява като газ под високо налягане и 17 процента, ако се втечнява криогенно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари