Година и половина от катастрофата в Темп, Аризона, която уби пешеходеца Илейн Херцерг, специалистите решиха да обърнат внимание на системата за управление на автомобилите, като разследващите са решени да установят какво точно е довело до ужасяващия инцидент и как може да бъде избегнат в бъдеще.

Последната информация идва от Bloomberg, които във вторник съобщиха за стотици нови документи, публикувани от Националния съвет за безопасност на транспорта. Органът за безопасност установи, че прототипът на самоуправляващата се кола на Uber не разполага с никаква система за разпознаване на пешеходци извън пешеходната пътека. Тоест: Нямам как самоуправляващите се автомобили на Uber да виждат колоездачи или пешеходци по тротоарите.

Uber не отговориха на искането за коментар.

Струпалата се купчина откровения срещу компанията става все по-безмилостна. По-ранни доклади също установяват, че Uber са деактивирали фабричната автоматична спирачна система за аварийно спиране на автомобила, както и собствената му функция за автоматично преместване при опасност от потенциално нередно поведение. Освен това, разследващите установили, че няма система, която да предупреждава водача за проблем при приближаване на обект.

При миналогодишната катастрофа, следователите са установили, че водачът не е бил в готовност да управлява автомобила и да поеме контрола над него в продължение на една трета от общо 20-минутния период, в който колата е управлявана, преди да настъпи катастрофата.

NTSB официално не е произнесла решението си за причината за катастрофата, въпреки че Bloomberg заяви, че ще направи това през следващите седмици. Uber, след катастрофата, работи за усъвършенстване на своята програма и изчистване на бъговете при самоуправляващите се превозни средства и инициира промени в своята автономна технология. Обновената технология, която според Uber, щяла да спира при засичане на пешеходец, 4 секунди преди да влезе в потенциално близка до него дистанция, ще бъде факт през 2020 г.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за