Калифорния вече не се задоволява само с това да ограничи двигателите с вътрешно гориво – американският щат иска да изчисти и градския си транспорт. Щатската комисия по въздуха гласува изискване от 2040 г. по улиците и булевардите на градовете в Калифорния да се движат само автобуси с нулеви вредни емисии.

Преходът реално започва от 2029 г., когато Калифорния ще започне да изисква всички нови рейсове да се откажат от фосилно гориво. Транспортните компании ще получат щатска помощ за финансирането на промяната и облекчаване на свързаните разходи. Част от парите ще дойдат и от обезщетението, което VW плати на Калифорния за т.нар. Дизелгейт.

Целта е амбициозна като се има предвид, че към момента едва 153 от общо 12 000 рейса, обслужващи Калифорния, са с нулеви емисии. Щатските власти се надяват, че както при колите, трансформацията при автобусите ще стане благодарение на електрическите и водородните алтернативи, които ще станат достатъчно развити и икономични, за да заменят конвенционалните методи.

Поставените срокове имат за цел да стимулират технологичния прогрес. Транспортните компании просто няма да имат избор освен да подобрят рейсовете си, ако искат да останат по пътищата на Калифорния.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

2040г., е бая далече, може и да успеят, знае ли се. А може и да спрат да публикуват тая новина и да разчитат, че ще забравим какво са се канели.

115
115

2040-а вече хлопа на вратата, да кажат по-добре нещо за 2090-а

Шишо
Шишо

първите 2 коментара са на една руска тролка. може ли пък да сте толкова непохватни там във фабриката?
по същество: няма да стане нъл тъй? що? щот американскиа империализъм и капитализъм само екслоатира хората и ги лъже. и ги трови с фосилно гориво. горките… тролове имам предвид.