Само за няколко часа цената на акциите на Apple падна със 7%, а пазарната капитализация с $55 милиарда

9
1330

Вчера Apple уплаши пазара, като публикува отворено писмо до инвеститорите, подписано лично от Тим Кук. В него са обобщени резултатите от изминалото тримесечие и са очертани плановете за най-близкото бъдеще. Най-интересното е, че американският технологичен гигант за първи път в историята призна за влошените продажби на iPhone.

Предишните прогнози на Apple за изминалото тримесечие бяха около $89-$93 милиарда доход. Но сега числата са доста по-скромни и са в рамките на $84 милиарда. Финансовите резултати са осезателно по-зле от същия период за предишната година, когато доходите бяха на ниво $88,3 милиарда.

Основната причина са слабите продажби на iPhone. Тим Кук каза, че особено зле е положението в Китай, поради разразилата се търговска война между САЩ и Китай и създалата се по този начин икономическа обстановка. Но Apple се надява да засили своето присъствие в Китай.

Тази информация взриви всички пазари. За броени часове акциите на Apple паднаха със 7%. С това автоматично спадна и пазарната капитализация на корпорацията с около $55 милиарда. Това е тежък удар за американския технологичен гигант.

В момента на фондовия пазар цари паника. Спадът на акциите на Apple достигна 8% и инвеститорите започнаха да се ориентират към по-ниско рискови активи. Щатските индекси Nasdaq и S&P 500 показват съответно 2,2% и 1,3% спад, което означава тежка нова сесия на Уолстрийт. Азиатските фондови борси също започнаха да реагират. MSCI отчита -0,4%, а Nikkei – -1,9%.

За ръст на печалбите на Apple вече не може да се говори, въпреки че има известни промени в ситуацията. Засилиха се опасенията от забавяне ръста на световната икономика. Ще следим ситуацията.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
ШишоTNTOZZYfavrfavr мой герой Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sesu
sesu

На 28 дек 2018 как изгориха късите продавачи като включиха ботовете и напомпиха Dow с 4,8% с 1086 пункта – най-голямата помпа в историята като абсолютна стойност.

sesu
sesu

На картинката
$146,00(-7,55%) бие 52 седмична най-ниска цена от $146,59.

Бъфет и пенсият фонд на норвегия …. разпродават ама ябълка няма толкова пари изкупи всичко на по-големите акционери.
Акции ли да купува, подкупи ли да плаща в китай и индия,в банки ли да залага падащи акции , клиенти ли да изнудва да си купуват нови телефони като им инсталира нови забавящи ъпдейти ?

sesu
sesu

Индия ще им произвежда ябълките ? А Индия са в ГОЛЯМ проблем. Жени нарушиха вековна забрана за влизане в индийски храм – протести и сблъсъц Полицията използва сълзотворен газ, опозицията заплаши с протести Две жени нарушиха тази сутрин вековна забрана за влизане в хиндуистки храм в южния индийски щат Керала, съобщи първият министър на щата, цитиран от Ройтерс. Двете нарушителки на около 40-годишна възраст влезли в храмовия комплекс Сабаримала, с което нарушили местна традиция, забраняваща влизането там на жени в репродуктивна възраст (между 10 и 50 години). Това предизвика масови протести и сблъсъци, като на полицията се наложи да използва… Виж още »

Ozzy
Ozzy

И какъв гигант е Епъл. Една страница номенклатура има. Всичко се поръчва при други производители. Само хвърчащи хартийки са. И сега отиват в Индия, за по-евтино производство и по – голяма печалба. 😎😏

favr мой герой
favr мой герой

Давай Гацо-Бацо, то друго си е да заколиш прасе, да ядеш сланина, да подпийваш Кока Кола и гледайки ТВ Алфа да раздаваш финансово-икономически акъли към една от най-големите компании.

„ДАНО“ да спрат коментарите!

НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!

favr
favr

това девиза на джедаите от „америка за българия“ ли е

Шишо
Шишо

… и накрая джедаите побеждават.
а руските тролове гладуват.

OZZY
OZZY

Колко е голяма?Заводи ли има?Произвежда ли нещо?Той лаптопа Правец е тъй.Поръчваш части и сглобиш в Китай.

TNT
TNT

добре че не си купих акции на огризката