fbpx
25.8 C
София

Сам Банкман-Фрийд пледира невинен по последната серия федерални обвинения в измама и подкупи срещу него

Най-четени

Сам Банкман-Фрийд пледира невинен пред федералния съд в Ню Йорк в четвъртък по пет допълнителни обвинения, свързани с фалита на бившата му криптоборса FTX и хедж фонда Alameda Research.

Адвокатът на Банкман-Фрийд, Марк Коен, заяви, че планира да подаде молба клиентът му да не бъде съден по всички обвинения. Екипът на Банкман-Фрийд ще твърди, че лице, екстрадирано по силата на договора между САЩ и Бахамските острови може да бъде съдено само по обвиненията, за които е екстрадирано.

„Както г-н Коен заяви в съда, ние ще оспорим новите обвинения, когато бъдат подадени молби.“

заяви говорител на Сам Банкман-Фрийд

Прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк представи третия кръг от наказателни обвинения срещу опозорения бивш главен изпълнителен директор на FTX в допълнителен обвинителен акт, който беше разсекретен във вторник. Този път фокусът е поставен върху твърденията, че Банкман-Фрийд е подкупил членове чуждестранно правителство.

Прокурорите твърдят, че Банкман-Фрйид, който пристигна в съда около час преди изслушването, изглеждайки разчорлен след интензивна медийна схватка е наредил плащането на поне 40 млн. долара в криптовалута на един или повече китайски правителствени служители в опит да размразят търговските сметки, свързани с неговия криптохедж фонд Alameda Research.

Банкман-Фрийд и неговите сътрудници обмисляли и опитвали „многобройни методи“ за размразяване на сметките, които съдържали криптовалута на стойност около 1 млрд. долара, твърдят прокурорите. В крайна сметка, след като и правните, и личните усилия се провалили, Банкман-Фрийд се съгласил и ръководил подкуп в размер на няколко десетки милиона долара, за да бъдат отключени замразените сметки, твърдят прокурорите.

След това се твърди, че хедж фондът на Банкман-Фрийд е използвал размразените активи, за да продължи да финансира генериращите загуби сделки на Alameda, продължавайки това, което според правителството е било измама на клиентите и инвеститорите още една година.

Някогашният криптомилиардер, който не говори по време на цялото изслушване, също така пледира невинен по обвиненията, свързани с банкови измами, пране на пари, управление на нелицензиран бизнес за предаване на пари и извършване на незаконни политически дарения в САЩ. 13-те точки на обвинителния акт дават подробности за стотици политически дарения, които Банкман-Фрийд е насочил в нарушение на федералните закони за финансиране на кампании. Той вече пледира невинен по осем други обвинения.

FTX и Alameda изпаднаха в криза през ноември, след като опасенията за техния баланс се превърнаха в истински шок. В допълнение към федералното обвинение, Банкман-Фрийд е изправен и пред граждански обвинения от Комисията по ценните книжа и фондовите борси и Комисията за търговия със стокови фючърси. Междувременно FTX продължава да е затънала в съдебно производство по несъстоятелност в Делауеър.

Федералните прокурори отказват коментар.

Съдебният процес срещу Банкман-Фрийд трябва да започне през октомври.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини