Санкциите срещу Huawei ще струват $11 милиарда на бизнеса на САЩ

Най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света и номер две в глобалните продажби на смартфони е в бизнес отношения с десетки американски компании, които доставят на китайския технологичен гигант най-разнообразни компоненти

26
3970

Миналата година Huawei закупи компоненти общо за около $70 милиарда. От тях $11 милиарда са изразходвани за закупуване продуктите от десетки американски компании, включително компютърни чипове от Qualcomm (QCOM в NASDAQ), Broadcom (AVGO), както и софтуер от Microsoft (MSFT) и Google (GOOGL).

Тези приходи явно ще бъдат пропуснати за американските компании след като администрацията на президента Тръмп постави Huawei в черния списък с чуждестранните фирми, на които е забранено да използват американска продукция без да притежават специален лиценз.

Забраната на Белия дом нарушава самата верига за доставки, понеже Huawei например, няма да може да закупи чипсети и техника от тайвански доставчик, ако те включват американски технологии и компоненти.

Huawei обяви, че е прекарал години наред в подготовка за подобен сценарий.

Основателят и ръководител на Huawei Жън Чжънфей официално заяви пред медиите, че тази забрана ще забави, но няма да спре развитието на компанията. Той подчерта, че Huawei не е правил нищо незаконно и решението на президента на САЩ да включи китайския производител в черния списък е неоснователно. Жън Чжънфей каза още, че американските санкции ще окажат ограничено влияние на бизнеса на Huawei и не могат да попречат на неговото развитие в дългосрочна перспектива.

Основателят на Huawei отбеляза, че компанията ще продължи да разработва собствени чипове, за да намали влиянието на американските технологии и оборудване.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
17 Отговори на коментарите
21 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

„…администрацията на президента Тръмп постави Huawei в черния списък…“
„…решението на президента на САЩ да включи китайския производител в черния списък…“

Последно? Администрацията или Тръмп?

nCuXaPa
nCuXaPa

Това е все едно някой да те пита „Тоя коментар ти ли го написа, или ръцете ти“ 🙂

bluewater
bluewater

Има известна заблуда която се наблюдава и в америка и в България. Съответно мнозинствата и в двете държави са убедени че живеят в демократични общества. А по скоро е някакво подобие на монархия но породена и потдържана от олигархия.

favr
favr

казват му плутокрация…

Ебачев
Ебачев

Каквото и да става, HuaWei са добре дошли в Европа, Русия, Канада, Австралия, Нова зеландия, Корея, Япония, Африка докато спазват съответните закони!
😉 😉 😉 😉 😉

Аз съм сигурен че това решение на Тръмп само ще им повиши рейтинга, и ще накара всички изброени страни сериозно да се замислят дали в бъдеще да правят бизнес със САЩ, знаейки че споразумения и закони могат да бъдат погазени в най-неочакваният момент.

От цялата работа най-много ще загуби Америка.

Баба пена
Баба пена

Добре дошли ама без софтуер и хардуер???

Ебачев
Ебачев

Добре заварили, Пенке! Нямате 5G софтуер и хардуер, за разлика от HuaWei!!! Ай ся бягай да варосаш Ябълката, че я изядоха червеите!

dsadadadsadasda
dsadadadsadasda

Вероятно ще са по-малко. Ако хората спрът да си купуват Хуавей (ако приемем, че санкциите ще останат за повече от година), няма да имат нужда от толкова нови бройки и съответно – тоя пазарен дял ще се заеме от друг, който ще има нужда от повече компоненти.

Ебачев
Ебачев

Дреме им на патката от HuaWei, че няма да купуват продуктите им на ниво „консуматорско“. Когато зад гърба си имаш ДЪРЖАВА като китайската, както и технологични възможности и решения от които зависи развитието в сферата на комуникациите на ЦЕЛИ КОНТИНЕНТИ, просто си го местиш в другия крачол и ги сиктирдосваш. Светът ще се развива съвсем нормално без смартфоните на HuaWei. Но на света в същото време са му нужни въпросните оптични кабели, 5G технологии и решения. Това е все едно САЩ да наложат санкции на Bosch, за да не могат да продават ъглошлайфи и дрелки в Америка, а в същото… Виж още »

Ебачев
Ебачев

Ха, чакай че се сетих още нещо: преди време като снимаха един от „Непобедимите“, Слай беше казал как в България навсякъде има интернет и покритие, за разлика от Америка 😀 😀 😀

Lordoff
Lordoff

Знем, че се водят търговски преговори между САЩ и Китай. Това е просто още един аргумент…. Ще се договорят, иначе и двете страни губят!

пипи
пипи

Не на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле!

Исмет Халлилов
Исмет Халлилов

Евалла! Машалла! Иншалла!

Master
Master

В дългосрочен план стратегията на САЩ е губеща. Вече е късно Китай да бъде спрян. Реално скоро ще имаме няколко стратегически играча, почти изцяло независими от САЩ – това са Китай, Русия, Иран, Турция, та дори и Северна Корея. Това, че медиите ни ги демонизират не значи, че тези държави ги няма и че не развиват собствени технологии.
Може би ще е за добре – ще се получи ново равновесие и ще има реална конкуренция. Освен, ако някой кретен не натисне голямото червено копче и не занули цивилизацията…

беден
беден

мен това ме устройва, трябва ни трета световна и всичко да се занули и да почне отначало, без това нямам нищо какво да губя, нито пари, нито имоти, нито семейство

Радо
Радо

Беден – Нали след трета световна война и теб няма да те има? Или викаш с теб и без теб все тая 🙂

favr
favr

колкото се занули всичко след 1вата и 2рата…

Rumen
Rumen

Тогава нямаше ядрени оръжия,сега има за 10 планети.

favr
favr

кажи го на японците

zapoznat
zapoznat

Компании за по 100 милиарда ще загубят 11 милиарда. Китай ще загуби производства за милиарди, които са реално единствената висока технология, която произвежда, и то с части, купени от Америка. А относно това къде ще си произвежда Америка боклуците – ами някъде другаде в Югоизточна Азия, което тя отдавна прави – все по-малко технологични стоки на американски марки са Made in China, за сметка на Тайван, Тайланд, Индонезия, Малайзия.

Ужаст
Ужаст

Много специалисти и експерти в мненията, направо ви се чуди човек по колко ИТ компании ръководите, по колко държави и правителства ръководите, по колко милиони долара печелите на година. Тръмп не е малоумен, това е бизнесмен, който през 2017-та е спечелил почти половин милиард без дори да се занимава директно с компаниите си. Айде, обратоно в продажбата на баница, автосервизите, строежите и другите дейности, които са ви дали цялата компетентност. Ще ви дам една подсказка, не става дума за пари в тези санкции, а за сигурност, но явно вие не разбирате от това, зщаото както е казал Бай Тоши –… Виж още »

Чудещ се
Чудещ се

Добре де, ти как разбра че е заплаха, декодира софтуера, анализира чиповете, по какво позна. Щото някой бил казал, ако ти каже скачай от покрива че светът свършва, ще скочиш ли?
Тръмп е търговец, ама не и ръководител на нацията. Цял свят се движи към обединение, само Тръмп с друга посока. Забрави ли как Тръмп, отказа да подпише споразумението за екология, защото било измислица.

Капитализъм
Капитализъм

Ами то е измислица, в него не се споменава почти нищо за екология и поставя нас в неизгодно положение, защото ползволява на замърсител #1 а Китай, Индия и други да продължават още десетки години, а ние да бъдем смачкани.

Анонимен
Анонимен

А България кога ще наложи и тя санкции.

Zero
Zero

Утре, мисля. Като част от предизборната стратегия/обиколка на ББ.
То не бяха пътечки, ручейчета, чешмички дето не откри. Що пък да не се изкаже и по тоя наболял въпрос.

С две думи
С две думи

Включването на Huawei в „Черния списък“ беше само за да има Тръмп по-голяма преднина в преговорите с Китай . За да могат Китай да преговарят САМО за връщане към предишното положение а САЩ да прокарат по-лесно бъдещите си планове .
Когато САЩ получат каквото искат е върос на дни останалите фирми да възстановят договорните си отношения .

Хитър е тоя рус перчем . И много умело знае да извива ръце . Ще бъде интересно.