16.5 C
София

Сан Диего стана първият американски град, който се обръща на 100 процента към възобновяемата енергия

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Само седмица след важната среща по въпросните на климата в Париж миналата седмица, чиято задача е да се постигне намаление на парниковите емисии, Сан Диего стана първият американски град, който ще търси стопорцентово захранване за своите нужди от източници на възобновяема енергия.

Градската управа в осмия по големина град в страната гласува единодушно пълното обръщане към възобновяемата енергия с цел през следващите 20 години парниковите емисии в атмосферата да бъдат намалени на половина. Сан Диего е първият голям град, който приема такава стратегия и примерът му може да създаде важен прецедент за други милионни градове, които да последват подобна политика.

За да постигне тази амбициозна цел, градската управа ще иска до 2020 г. половината от автомобилите в града да бъдат електрически, а 98 процента от метана от пречиствателните станции да бъде рециклиран. Предвижда се част от контрола върху енергийната инфраструктура да бъде прехвърлен от частните компании на общинските власти.

„Първата стъпка от изпълнението на плана е да го обявим ясно и да се придържаме към него“, казва кметът на Сан Диего Кевин Фалконер.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини