Сателитният оператор Bulsatcom има нови собственици, възстановява се от финансовата криза

7
7664

Държавната Българска банка за развитие (ББР) купува най-големия български доставчик на цифрова телевизия и услуги за дома Булсатком (Bulsatcom). Освен нея, акционери в дружеството ще станат още „Европейската банка за развитие и възстановяване (ЕБВР) и лондонският фонд Blantyre Capital. Това съобщи на пресконференция Макс Зиф, който беше назначен да възстанови баланса на предприятието, след като то изпадна в огромна задлъжнялост, като към момента е нен директор, след напускането на дългогодишния управител Максим Заяков, който е и един от основателите на дружеството, заедно с Пламен Генчев.

Зиф не пожела да даде отговор на това какви дялове ще придобият новите акционери в „Булсатком“, тъй като преговорите с тях все още не са приключили, като това се очаква да стане в края на месеца. Макс Зиф уточни, че нито един от тях няма да държи мажоритарен дял. Посочи още, че е поканил Пламен Генчев да стане председател на директорския борд и да продължи да работи за компанията. Г-н Генчев обаче, не е присъствал на конференцията.

Другият основател на „Булсатком“ – Максим Заяков, напусна дружеството през юни 2018 г. и работи в самостоятелната си компания „България Сат“, която изстреля първия български спътник за комерсиални цели, проектът по който обаче беше неуспешен, и към момента той не носи приход, нито има възвръщаемост. Инвестицията в него възлиза на 235 милиона долара, като парите са отпуснати от консорциум от европейски и американски банки, в това число и „Дойче банк“.

Кризата на „Булсатком“

Компанията потъваше във все повече и повече дългове години наред, като единствената надежда бе спътникът да възроди успеха и печелившия модел на оператора, който имаше в началото си, но това не се случи.

Първите сериозни затруднения на дружеството започват от края на 2016 г. През юни 2017 г., компанията се забавя с плащането на лихвата по кредитите за спътника. През втората половина по искане на заемодателите е назначен Макс Зиф, с основната цел да възстанови баланса в Булсатком. По думите му, когато той влиза в компанията, лидерът в сателитната телевизия вече е в колапс, като той оценява финансовия план и ръководенето на дружеството като „катастрофални“, и общият дълг на предприятието е над 700 милиона лева – сума, която в пъти превишава годишния приход.

Макс Зиф обяснява кризата, освен с огромните дългове на Булсатком, също и със спорове за плащания на доставчиците на съдържание, които водят съдебни дела, а докато текат споровете са блокирани част от финансовите средства на компанията. Според официална информация, дружеството е закъсняло с изплащането на заплатите на над 2000 работници.

Има ли избавяне?

След като Зиф влезе в компанията, успя да деблокира 20 милиона, с които бяха платени данъци към държавата. След това имаше изплащане на дълг към System Space Loral (SSL) – американска корпорация,  която произведе спътника „България Сат 1“.

Европейската банка за възстановяване и развитие всъщност е час от първоначалните кредитори на фирмата, които осигуриха финансирането за спътника. Според източници, има разногласия между самите кредитори, и именно поради това дългът вече бива изкупен от ББР и Blantyre.

България Сат 1?

България Сат 1 (Bulgaria Sat 1) беше дългогодишен проект на „Булсатком“, като представлява първия български геостационарен спътник за комерсиални цели. Той беше произведен от SSL и изстрелян от SpaceX на Елон Мъск. За съжаление обаче, две години след неговото изстрелване, той все още не е въведен в употреба и не генерира приход.

Дружеството зад спътника, съвсем логично се нарича „България Сат 1“, и е собственост на Максим Заяков – съоснователят на Булсатком, който вече както споменахме, не е част от дружеството. След като „Булсатком“ не успя да използва услугите на България Сат 1, фирмата дължеше 300 милиона неустойка, но по-голямата част от нея беше опростена под ръководството на Макс Зиф.

Спътникът, който компанията използваше дълги години за доставяне на своите сателитни услуги, Hellas Sat 2, приключи жизнения си цикъл, като компанията се предоговори с притежателите му, и към момента продължава да използва следващия Hellas Sat 3, който беше въведен в орбита също през 2017 г. Така компанията успя с известни трусове да запази и единственото си сигурно перо на приход.

Според техническите лица, позицията на спътника – 1.9°E създава проблеми на повечето клиенти, тъй като видимостта към орбиталната позиция е трудна, а за прехвърляне към него, ще бъде наложителна физическа настройка на сателитните антени на всички абонати, но както разбрахме, освен финансови проблеми, дружеството изпитва затруднения и със служителите си и не разполага с достатъчно техници, които да извършват процедурата.

Проблемите са от години

Според потребителите на Булсатком, компанията от години изпитва сериозни трудности дори с доставянето на сателитно оборудване, като често не може да подмени сериозно остарялата, износена и повредена клиентска техника, като дори се е случвало да губи лоялни дългогодишни клиенти, именно поради огромно забавяне или пълна липса на приемници, сателитни антени и други. Членовете на форума на оператора редовно дискутират кризата, в която е дружеството.

Новите кредитори и акционери ще дадат още 30 милиона евро на „Булсатком“ за заздравяване на компанията. От тях, вече са били отпуснати 7,5 милиона евро в края на месец август.

В края на миналата година, дълговете на „Булсатком“ са редуцирани, като са били близо 300 милиона лева, а към днешна дата възлизат на 140 милиона лева, стана ясно от обясненията на Зиф, който очевидно успешно изпълнява поставените му цели и връща предприятието към някаква стабилност – стопяването на дълга е значително.

Финансовите отчети

За съжаление обаче, компанията е на загуба в последните две години – крайният отчет за миналата година е на минус 11,4 милиона лева. Приходите за 2018 г. възлизат на 22,4 милиона лева EBITDA (сума, преди налагането на данъци, лихви и амортизацията).

Компанията имаше доста смели и амбициозни проекти, като навлезе в широк спектър от услуги. Така например, още през 2013 г. тя получи лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията за мобилни честоти, като през 2016 г. започна предлагане на мобилен 4G – LTE интернет, но този проект също не беше особено успешен.

По-късно дружеството са опита да предлага дори телефонна гласова услуга от тип VoIP през собствено приложение за смартфони, но към момента тя също не се предлага, поради неизвестни причини.

Дружеството оставата лидер на пазара на цифрова телевизия като държи една трета от дяла – 36%.

В края на миналата година, мобилният оператор А1, който също предлага сателитна телевизия, започна да използва същия спътник, който използват и „Булсатком“ – Hellas Sat 3, като мнозина тогава предположиха, че може би предстои поглъщане на Булсатком от страна на А1, но очевидно към момента няма изгледи за подобна сделка.

Предприятието има бизнес и в Сърбия под името Polaris Media, където също държи известен дял на пазара на DTH телевизионни услуги. По отношение тамошният бизнес, Макс Зиф и кредиторите, се въздържат от коментар.

Спътникът България Сат 1, беше предвиден за поеме нуждите както на Булсатком, така и на Polaris Media, но очевидно нито едно от двете не се случи. Освен това, имаше и сериозни планове той да бъде отдаван под наем на телевизионни оператори от съседните страни, тъй като имаше голям ресурс – Булсатком дори имаше планове да предложи първите в България 4К телевизионни канали.

Проблемите с клиентите

Към момента, операторът е със силно ограничен спътников ресурс, като дори не предлага спортните канали Diema Sport и Diema Sport 2 в HD качество, както би трябвало спрямо договора с Нова телевизия, която е собственик на програмите, тъй като не разполагаше с достатъчно ресурс нито на стария си спътник, нито сега. Компанията беше глобена от СЕМ през 2017 г. за това нарушение, тъй като продава пакета на редовна цена, макар и да го предлага само в SD качество.

Клиентите на Булсатком от години се налага понякога сами да решават проблемите си, най-вече с оскъдното оборудване, в частност сателитните приемници, които са остарели и силно амортизирани, а нови не е имало от години. Тъй като голяма част от абонатите на дружеството, използват услугите му зад граница, дори и да имаше наличности, те биха имали сериозни затруднения с подмяната на техниката. На помощ на ентусиастите, е именно форумът на Булсатком, в който няма официална поддръжка от служители на дружеството, но има дългогодишни доброволци, които помагат при наличието на проблем на по-опитните в сферата на електрониката, със съвети и ръководства как сами да отстранят често срещаните проблеми, които най-често завършват успешно.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Много мила статия но реалността е различна.
Една банка пере парите на друга банка, а сателита е на друга фирма.
И тоз балон ще пукне.

Хо Ши Мин
Хо Ши Мин

Ама говори конкретно с имената им, а не една, друга, друга. Иначе все едно нищо не казваш или гледаш да заблуждаваш.

Боце
Боце

Въобще не заблуждава, а е точно така ББР е банката. Тази компания след години чакане решиха да и дават заеми и да я купят за някой по-голям играч или поради друга причина. ББР май освен на избрани големи играчи на друг не дава и е ясно че пере.

Иван
Иван

Е защо са ви имена, то е ясно, че ББР обслужва съвременните олигарси:
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/09/27/3968511_peevski_-_otnovo_nai-golemiiat_klient_na_bbr/
https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/vnimanieto-kabineta-bbr-ugoiava-peevski-sas-160-mln.html

Нищо чудно тази банка да е следващата КТБ

тъй-тъй
тъй-тъй

Опа – ДС си купи и Булсатком.

shmaizera
shmaizera

не ДС а ДАНС се казва вече…..

Сульо Пулев
Сульо Пулев

Интересно,на двата боклука старозагорски „бизнесмени“ дали ще им опишат цялото имущество и да им вземат и долните гащи НИКоГА повече да не правят бизнес. И това се отнася за всички “ бизнесмени“ в БГ дето си повярваха.