Специалистите на руското ракетно предприятие Енергия успяха да се свържат със сателита AngoSat-1, който на 26 ноември бе изведен в орбита от ракетата Зенит, а малко по-късно връзката със Земята прекъсна.

Днес ТАСС съобщи, че връзката е възстановена и има телеметрия, но уточни, че засега информацията е неофициална.

Ракетата Зенит-2SLБ бе успешно изстреляна от космодрума Байконур на 26 декември в 22:08 часа. Първата степен Фрегат успешно се отдели, а космическият кораб със сателита AngoSat-1 бе изведен на оперна орбита. В 6:45 успешно се отдели втората степен Фрегат-СБ, а сателитът трябваше самостоятелно да влезе в стационарна орбита с помощта на собствените си двигатели. Първоначално телеметрия имаше, но по-късно връзката със Земята се изгуби.

AngoSat-1 е първият комуникационен сателит на Ангола. Той е създаден от РКК Енергия в съответствие с подписания през 2009 година договор. Предполагаше се, че апаратът с тегло 1,6 тона ще бъде изведен на стационарна орбита и ще покрива цялата територия на Африка със сигнал в диапазоните C- и Ku.

Телеметрията в автоматичен режим изпраща данните за работата на различните системи, а специалистите от космическия център могат да коригират необходимите параметри.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари