Сателитът Lightsail 2 със слънчево платно изпрати първите снимки

0
1269

Сателитът Lightsail 2, който бе изведен в околоземна орбита от тежката ракета носител Falcon Heavy, успешно разгърна антената и слънчевите си панели, свърза се със Земята и активира системата си за ориентация в пространството. Космическият апарат изпрати и няколко снимки, направени с камерите с обективи „рибешко око“ (ъгъл на виждане 180°), инсталирани на слънчевите панели на сателита. Информацията е публикувана в сайта на Планетарната общност – американската некомерсиална организация, създала експерименталния сателит със слънчево платно Lightsail 2.

На една от снимките се вижда Земята във вид на полумесец, Слънцето и бликове от неговата светлина в обектива. Друга снимка показва част от Земята, бликове и част от закрепването, задържащо сгънати слънчевите панели.

Има и няколко снимки с по-ниска резолюция, показващи вътрешността на апарата.

Сега се очаква разгъването на слънчевото платно. Всички събития могат да бъдат проследени в сайта LightSail 2 Mission Control, който обновява информацията си всеки път, когато Lightsail 2 се свърже със Земята. В сайта се вижда къде се намира сателитът, колко дълго е бил в дадена орбита, текущият заряд на акумулаторната батерия и т.н. Засега слънчевото платно на Lightsail 2 е свито.

Lightsail 2 е много амбициозен проект. Предвидено е извършването на маневри в космоса и преминаване от една орбита към друга с помощта единствено на слънчевото платно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари