Сатя Надела каза, че политическата неутралност на Microsoft спечели договора с Пентагона

0
395

Наскоро Microsoft спечели сделката за доставка на облачни изчислителни услуги на Пентагона и това остави някои критици да се чудят дали сделката има политическа роля.

От доста време Amazon се разглеждаше като водещ избор за проекта за 10-годишна съвместна работа по отбранителната инфраструктура на стойност 10 милиарда долара. Шансовете на компанията изглеждаха до толкова високи, че Oracle заведе дело с аргумента, че процесът по наддаване в хода на търга облагоприятства само един, единствен доставчик на облачни услуги.

Въпреки това президентът Тръмп, който често критикува публично както Amazon, така и нейният изпълнителен директор Джеф Безос, пое контрола над мащабната поръчка на Пентагона.

Политическата незаинтересованост на Microsoft

В неотдавнашно интервю с изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела, GeekWire попита Надела дали вярва, че политиката играе роля в това, че компанията спечели договора JEDI. Надела отхвърли тези твърдения и вместо това изтъкна, че всъщност политическата неутралност на Microsoft и липсата на заинтересованост и роля в политическия климат на САЩ е помогнала на Microsoft да спечели, казвайки:

„За мен това е основната причина – ако не друго, Microsoft остава извън политиката и се фокусира върху нуждите на клиента. В JEDI има някои особени потребности и специфични нужди, които Microsoft е готова да покрие. И определено е чудесно да видим как фокусирането ни върху облачните услуги в последните години, дава своите резултати и те са видими. Това, което искаме е да останем фокусирани върху нуждите на нашите клиенти и да създаваме иновации в среда, в която конкуренцията е безмилостна.“

Докато Facebook и Amazon попадат под обстрела на Вашингтон, Microsoft през последните няколко години избягва политическата светлина и вместо това се съсредоточава върху подобряването на своите продукти и услуги.

Спечелването на договора JEDI е огромна сделка за Microsoft, тъй като изглежда ще спечели пазарен дял и вероятно може да стигне до доминираща позиция над AWS в сектора на облачните услуги, но Amazon все още може да обжалва решението на Пентагона да избере Microsoft, и според запознати, в момента компанията „оценява възможностите си“ и планира как да действа оттук нататък.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари