fbpx
1.8 C
София

Сатя Надела не е привърженик на дистанционната работа

Най-четени

Пандемията принуди фирмите по целия свят да позволят на служителите си да работят от вкъщи, а някои компании като социалната мрежа Twitter дори обявиха, че ще разрешат на служителите си да работят от домовете си за постоянно. Изглежда обаче не всички ръководители са привърженици на дистанционния режим на работа. Един от тях е Сатя Надела – изпълнителният директор на Microsoft, който изглежда е добре запознат с недостатъците на дистанционната работа.

По време на виртуална среща на върха на Съвета на The Wall Street Journal тази седмица, Надела сподели мнението си относно разработването на софтуер от екип, който контактува чрез видео разговори, затрудненията при отдалечената работа и факта, че онлайн срещите според него не са толкова ангажиращи, колкото личните. Всъщност главният изпълнителен директор на Microsoft оприличи работата от вкъщи като дрямка на работното място поради това, че най-голямата жертва от този режим на работа според него е производителността.

Надела цитира мозъчни изследвания по темата за видео срещите, за да подчертае колко изтощителни могат да бъдат те, като каза: „Тридесет минути след първата ви видеосреща сутрин, поради концентрацията, която се налага да имате по време на самата среща, вече се чувствате уморени“.

Умора от работа от разстояние

Тъй като служителите по целия свят работеха от домовете си в продължение на месеци, Microsoft продължи да подобрява своя инструмент за видеоконферентна връзка и онлайн сътрудничество Microsoft Teams, за да направи видео срещите по-ангажиращи и да увеличи производителността. Софтуерният гигант направи това, като добави редица нови функции, включително групиране на задачите, списъци, възможност за извършване на телефонни разговори, повече участници, виртуални фонове в реално време, виртуални пътувания по работа и други.

С все по-големия брой хора, работещи от вкъщи, линията, която разделя професионалния живот от домашни, става все по-размита. В речта си на срещата на върха на Съвета на главните изпълнителни директори Надела обясни как пандемията го е научила за стойността на прехода между работа и лични дейности, като каза:

„Ако работите и живеете на едно и също място, как всъщност намирате границата между двете неща? Всъщност вечеряте със семейството си и в същото време мислите за срещата, която ви предстои. В известен смисъл това изисква още повече внимание лично към вашия график, така че наистина да се подготвите да сменяте от домашна към работна обстановка.“

Друг проблем, който Надела вижда при дистанционната работа, е, че процесът на включване става много по-труден, когато се назначават нови служители, които досега никога не са работили в реална среда и започват изцяло виртуално.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини