Сатя Надела се извини за гафа си

0
15


Тази седмица изпълнителният директор на Microsoft взе, че направи доста сериозен гаф, който стана повод за множество коментари и гневни реакции в Интернет. Това накара Microsoft да излязат малко по-късно с официално изявление, в което заявяват, че Надела е направил грешка.

Повод за реакцията на Мрежата към Надела беше едно негово интервю от четвъртък по време на срещата Grace Hopper Celebration of Women in Computing. Тридневната конференция, която се състоя във Финикс, Аризона, имаше за цел да обсъди ролята на жените в IT индустрията. Гафът на Надела дойде, след като му бе зададен въпрос относно това да даде съвет към жените, които желаят увеличение на заплащането си, но се страхуват да поискат такова от своите шефове.

„Тук не трябва да се търси отговор на въпроса за това как да искаш повишение на заплащането, а да знаеш и да имаш вяра в системата, че ти в действителност ще получиш нужното повишение в хода на твоята работа. Понеже това е добра карма, и ти ще си получиш това, което заслужаваш, защото винаги ще има някой, който знае, че именно ти си човекът, на когото искам да вярвам“, заяви Надела на срещата.

Реакция на думите му не закъсня и към него се обърна една от присъстващите на срещата жени – Мария Клаве, президент на Harvey Mudd College и член на борда на директорите на Microsoft. Тя заяви, че това е едно от малкото неща, с които тя не може да се съгласи от думите му. Макар и на срещата, Надела и Клаве да постигнаха разбирателство, то социалните мрежи сериозно се раздвижиха след неловкото изказване на Надела, с което съветваше жените, че ако не им харесва заплащането, просто да си вършат работата и да си траят. Microsoft реагираха наистина бързо.

„Към края на интервюто, Мария ме попита какъв съвет бих дал на жените, на които им е неудобно да попитат за покачване на възнаграждението си. Отговорих на този въпрос по абсолютно грешен начин“, пише Надела в отворено писмо към служителите на компанията и медиите. „Без никакво колебание заявявам, че аз подкрепям програми, както организирани от нашата компания, така и от други компании, които стимулират включването на все повече жени в технологичния бизнес и се стремят да минимизират разликите в заплащането между мъжете и жените в индустрията“, заявява Надела, допълвайки, че жените, които желаят повишение, трябва просто да отидат и да си го поискат.

Грешката, която направи Надела, би могла да даде храна на критиците на компанията и на IT бизнеса като цяло по отношение на начина, по който индустрията третира жените, които служат в тези копании. Миналата седмица, проучване на работната среда на Microsoft показа, че едва малко над една четвърт от служителите в компанията са жени.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за