Саудитска Арабия заплашва, че ще блокира Skype, WhatsApp и Viber

1
42

Комисията по телекомуникации и информационни технологии на Саудитска Арабия заплаши, че ще блокира мобилните приложения Skype, WhatsApp и Viber по съображения за Национална сигурност. „Ние се обърнахме към местните компании с молба да се разгледат възможните пътища за осигуряване контрола над приложенията, разработени за обмен на аудио видео и текстова информация“ – казва председателят на комисията.

За разработка на възможните технически пътища за блокиране, комисията е дала срок на мобилните оператори до края на тази седмица. Комисията отбелязва, че ако информацията в мобилните устройства не може да се контролира, то тя следва да бъде забранена.

Това предупреждение предизвика силен изблик на недоволство в гражданското общество. Милиони собственици на смартфони изразяват своето недоволство и раздразнение. Студенти, завършили в чужбина се оплакват, че не могат да се виждат с близките си по време на пътуване, а бизнесмени искат замяна на забранените приложения.

Това не е първи случай, когато властите се опитват да закрият достъпа до приложения, които не могат да бъдат прослушвани от специалните служби.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари