Саудитска Арабия подаде жалби срещу домейните .catholic, .islam и .baby

0
21

Саудитска Арабия подаде над 160 жалби в организацията Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) срещу домейн имена от първо ниво (top level domains), които са свързани с религиозни теми или могат да представляват проблем от културна гледна точка.

Комисията по комуникации и информационни технологии на арабската държава се е възпротивила срещу регистрацията на домейни като .wine, .wtf, .tatoo, .casino и .sexy, които според нея ще обидят много мюсюлмани.

В случая действията на страната бяха възприети от някои анализатори като опит да се покаже, че американската корпорация ICANN, която отговаря за управлението на домейните и IP адресите в мрежата, не се отнася отговорно към всички световни култури. Което от своя страна подкрепя позицията на страни като Русия и Китай, които се борят за нова система за управление на интернет ресурсите, подопечена на повече държави.

Вероятно сред най-интересните жалби на Саудитска Арабия са тези срещу домейните .catholic, .islam, .shia и .bible, които имат очевидно религиозен характер.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари