Скандалният режим в Саудитска Арабия може да се окаже неочаквания съюзник на Tesla в опитите ѝ да стане частна компания и да си върне контрола над своята съдба. Източник на Bloomberg твърди, че Фондът за обществени инвестиции е в преговори да стане „значителен инвеститор“ в Tesla като част от плана на автопроизводителя да стане частен. Фондът вече има 5 процента дял в компанията, но ако планът се осъществи, той ще стане много по-голям.

Нито Tesla, нито Фондът коментират слуховете.

Може да звучи странно най-големият износител на петрол да подкрепи компания, която в крайна сметка ще подкопае основната му индустрия, но източникът посочи, че тази зависимост е точно причината, поради която Саудитска Арабия би искала да помогне. Страната съобщава, че инвестицията в Tesla е „залог“ срещу петролния бизнес. Бизнесът с е-коли не би трябвало да тревожи толкова много Рияд, колкото това, че страните се отдръпват от изкопаемите горива и лишават страната от основния ѝ източник на приходи.

Предизвикателството ще бъде натрупването на необходимата сума. Илон Мъск преди това каза, че е подготвил финансирането, но според оценки той се нуждае от 60 милиарда долара. Това не е малка задача за повечето компании, особено като се има предвид това, че може да отнеме известно време, за да излезе към печалба. Tesla ще трябва да убеди Саудитска Арабия и други инвеститори, че по-светлите дни са точно зад ъгъла, а това възстановяване не е съвсем гарантирано.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
9 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
Баси вица :)))))))))тъй-тъйfavrПенчоХоумс Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
joker
joker

Who killed the electric car II

Ozzy
Ozzy

Отдавна не сте писали за Тесла. 😛😂

жик-так
жик-так

Това ми звучи като спама от нигерийския принц, но в този случай Мъск троли чалмите за 60 милиарда. хах

Пенчо
Пенчо

така е, трябва да бъдат лишени от парите им, и без друго са придобити нелегално

тъй-тъй
тъй-тъй

Новите ентусиазирани милиардери, тръгнали да оправят света, са достатъчно съмнителни и без да работят със световните спонсори на тероризма. Разбира се, още е много рано за генерални изводи, но само идеята, че терористите и ислямистите ще са съсобственици и съползватели на технологии и патенти за ракетна техника е достатъчно притеснителна.
ПП. Ако тези преговори са истина и са сериозни, явно гусин Мъск не страда от излишни скрупули. Тези, които искат да спасяват планетата се съюзяват с тези, които искат да я унищожат. Парадокс? Ирония? Или просто тъжен реализъм?

Leleeee
Leleeee

Spri gi filmite idvat ti v poveche hhahaha

тъй-тъй
тъй-тъй

Брутално ме затапихте. Не си спомням някой така да ме е затапвал. За една бройка да се разплача.
ПП. Ама така ми се пада, като се заяждам с гусин Мъск и Саудитците/тъй като не знам Мъск-ов фен ли сте, или саудитски/ – н`ъл тъй?
ПППоздрави.

Хоумс
Хоумс

Саудитска Арабия е по-демократична от комунизма тук. В СА ценят човека като човек, а не го имат за пионка на Бойко или някоя друга мутра. СА се реформира!

тъй-тъй
тъй-тъй

@Хоумс
В Саудитска Арабия действа шариат. Жените там шофират от месец. Толкоз за демокрацията там.

Пенчо
Пенчо

Ако знаеше за какво говориш щеше да се сетиш че Тесла е всъщност автомобилната компания а не ректната както си мислиш. Добър опит за тролене г-н смешник

тъй-тъй
тъй-тъй

@Пенчо 1. Ама не знаете ли? Гусин Мъск прави и ракети. 2. Ама не знаете ли? Подобно заемче се дава срещу гаранции – активи на фирмопритежателя. 3. Ама не знаете ли? В бизнеса хората гледат интереса си, никой не дава едни пет-шест милиарда от добро сърце. 4. Ама не знаете ли? Хората, които управляват автомобилната компания, управляват и ракетната. 5. Ама не знаете ли? Саудитска Арабия си има планове по въпроса за фирмите на гусин Мъск. 6. И така, понеже гусин Мъск не иска да бъде зависим от акционерите, той ще стане зависим от саудитците – все едно да избягаш… Виж още »

favr
favr

напълно съм съгласен с тебе… само дето според мене световните спонсори на тероризма са сащ… освен че са и изобретателите му

тъй-тъй
тъй-тъй

@favr
Аз също съм напълно съгласен с вас. САЩ, чрез задграничното си представителство – ЦРУ, спонсорира и въоръжава терористични групировки от десетки години. Отделен е и въпросът, че ЦРУ са наркодилър номер едно в света и един от главните производители на хероин. Саудитска Арабия са им съюзници в спонсорството на тероризма и тук-таме лоялни конкуренти. Общо взето САЩ и Саудитска Арабия са: „Търколило се гърнето и си намерило похлупака“.
Поздрави.

lll
lll

Тази стъпка не трябва да учудва никого.

Баси вица :)))))))))
Баси вица :)))))))))

Най-големите производители на петрол, дето ако не изнасят нефт, ще трябва да се учат да ядат пясък, щото нищо друго нямат и нищо не могат да правят, щели да спонсорират най-големия производител на електромобили, който с продукцията си обезценява петрола 😀 Всички знаем, че Мъск е безкрайно нагъл МОШЕник, но с това си изказване той явно е решил да провери доколко е вярна една култова реплика от филма „Ужилването“: „Обикновеният човек не може да бъде подценен. За колкото и глупав и наивен да го смяташ, той винаги ще те изненадва, демонстрирайки, че е още по-глупав и наивен!“. Ако някой наистина… Виж още »