Скандалният режим в Саудитска Арабия може да се окаже неочаквания съюзник на Tesla в опитите ѝ да стане частна компания и да си върне контрола над своята съдба. Източник на Bloomberg твърди, че Фондът за обществени инвестиции е в преговори да стане „значителен инвеститор“ в Tesla като част от плана на автопроизводителя да стане частен. Фондът вече има 5 процента дял в компанията, но ако планът се осъществи, той ще стане много по-голям.

Нито Tesla, нито Фондът коментират слуховете.

Може да звучи странно най-големият износител на петрол да подкрепи компания, която в крайна сметка ще подкопае основната му индустрия, но източникът посочи, че тази зависимост е точно причината, поради която Саудитска Арабия би искала да помогне. Страната съобщава, че инвестицията в Tesla е „залог“ срещу петролния бизнес. Бизнесът с е-коли не би трябвало да тревожи толкова много Рияд, колкото това, че страните се отдръпват от изкопаемите горива и лишават страната от основния ѝ източник на приходи.

Предизвикателството ще бъде натрупването на необходимата сума. Илон Мъск преди това каза, че е подготвил финансирането, но според оценки той се нуждае от 60 милиарда долара. Това не е малка задача за повечето компании, особено като се има предвид това, че може да отнеме известно време, за да излезе към печалба. Tesla ще трябва да убеди Саудитска Арабия и други инвеститори, че по-светлите дни са точно зад ъгъла, а това възстановяване не е съвсем гарантирано.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари