Централните банки на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще си партнират, за да тестват нова криптовалута.
Паричният орган на Саудитска Арабия и Централната банка на ОАЕ потвърдиха новината в съвместно изявление, публикувано днес.

Двете финансови институции ще пуснат в пробен период цифровата валута Aber, за да тестват дали могат да използват технологията за намаляване на разходите за парични преводи при различните стандартни финансови операции.

Според изявлението, проектът ще проучи също дали финансовите споразумения, базирани на блокчейн между двете държави, са жизнеспособни. Целта на инициативата е също така да се установи дали една блокчейн система може да послужи като допълнителен резерв за вътрешни плащания.

Първоначално проектът ще се съсредоточи върху техническите аспекти, свързани с технологията, а използването на Aber ще бъде ограничено до определен брой банки във всяка страна.

Ако проектът приключи успешно, и двете държави заявиха, че ще обмислят икономическите и правните аспекти за по-широкото използване на технологията в бъдеще.

Този нов проект потвърждава данните в неотдавнашен доклад на Банката за международни разплащания (BIS), който разкри, че страните по света се стремят да създават свои собствени цифрови валути, но повечето за тях това все още е само идея.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари