Саудитските власти започнаха борба с порнографията в социалните мрежи

0
11
Властите на Саудитска Арабия са разработили система за борба с порнографията в социалните мрежи. Както съобщи ръководителят на Комитета за насърчаване на добродетелта и въздържание от пороци на страната Абдулатиф ал Ашейх, местните интернет-потребители използват активно Facebook за обмен на порнографски материали и линкове към тях, предава ИТАР-ТАСС.

В кралството, известно със своя консерватизъм, са строго забранени всички порнографски ресурси. Властите са се сблъскали с проблема, че не е възможно достъпът до социалните мрежи да бъде ограничен напълно. Въпреки това, Министерството на вътрешните работи на страната в сътрудничество с редица комитети, в това число по комуникациите и по информационните технологии, са разработили система за борба с този факт.

„Създадохме специален отдел за мониторинг, имащ за цел идентифицирането на потребители, посещаващи страници в социалните мрежи със забранени материали от сексуален характер. Пред нас не стои задачата на наказваме публично нарушителите или да ги представяме в лоша светлина. Ние само ще ги откриваме и ще блокираме акаунтите и страниците им в социалните мрежи“, заяви ръководителят на саудитските „блюстители на нравствеността“.

Според статистиката, цитирана от ведомството, броят на интернет-потребителите в кралството расте с всяка изминала година. Ако в началото на века едва 1% от саудитците са имали достъп до глобалната мрежа, днес този показател е достигнал половината от населението на страната. Местните жители прекарват в интернет до 8 часа дневно, като средно 3 от тях – чрез притежаваните от тях смартфони. На първо място по популярност и незаконно съдържание е социалната мрежа Facebook, която в Саудитска Арабия се използва от 7,8 милиона души.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари