fbpx
7.8 C
София

Саудитски активист по правата на човека съди Twitter за шпионаж

Най-четени

Саудитски активист по правата на човека заведе дело срещу Twitter, като твърди, е компанията е наела двама души, които са го шпионирали от името на правителството на Саудитска Арабия и да получили достъп до личната му информация.

Али Ал-Ахмед, ръководител на организацията за защита на правата на човека „Институт по въпросите за Персийския залив“, често критикува правителството на Саудитска Арабия. Twitter, твърди Ал-Ахмед, нямала право да разкрива или споделя личната му информация съгласно собствените си политики за поверителност и е трябвало да направи повече, за да защити неговата информация. Той назовава имената на двама мъже, служители на компанията, по делото, които обвинява, че са работили преди няколко години като двойни агенти за саудитското правителство.

Ал-Ахмед също така твърди в своето дело, че акаунтът му в Twitter е бил спрян през 2018 г. без обяснение и все още не е възстановен въпреки многократните обжалвания. В делото се твърди, че компанията е държала акаунта на Ал-Ахмед в арабската версия на социалната мрежа недостъпен, за да не разгневи правителството на Саудитска Арабия.

„Въпреки че Twitter може да пожелае да изигра ролята на жертва на контролиран от държавата шпионаж, поведението ѝ към жертвите на тази интрига, включително г-н Ал Амхед, разказва далеч различна история – социалната мрежа става съучастна на това контролирано от държавата нарушаване на човешките права, за да може да запази позициите си на този ключов пазар (Саудитска Арабия)“, се посочва в жалбата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини