САЩ включи още 11 руски компании в забранителния списък

2
51

Бюрото по промишлеността и безопасността (BIS) на министерството на търговията на САЩ включи в санкциониращия търговски списък още 11 руски компании. включително производителите на електроника Микрон, Ангстрьом, Ангстрьом-Т и Ангстрьом-М. В отговор, руски експерти предложиха да се въведе ограничение на продажбите на продукцията на Apple на руския пазар.

 

САЩ традиционно ограничават търговията с продукти, които могат да имат двойно или военно предназначение. Този път ограниченията са „въвеждане на допълнителни изисквания при лицензирането и ограничаване достъпа до повечето лицензни изключения за експорта, реекспорта и трансфера в държавата“. Американското министерство на търговията обясни внасянето на тези 11 компании в списъка с това, че те работят в руския оръжеен сектор или съпътстващите сектори с материално-техническо осигуряване на армията.

 

Руските анализатори считат, че като отговор на тази санкция следва да бъдат въведени ограничения на продажбите на руския пазара (или рязко повишаване на митата) за електронната техника на Apple, Cisco, HP и други американски IT гиганти. Отчита се, че Apple и така получава свръхпечалби от своята елитарна продукция, при наличието на толкова много значително по-евтини алтернативи.

Този път изглежда ситуацията се затяга, понеже руснаците започнаха да искат строги санкции срещу техниката на Apple и не искат чрез закупуването на iPhone да увеличават икономическата мощ на САЩ.

Засега не се знае, дали всичко това ще се отрази на продажбите на новия iPhone 7.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари