САЩ въведе санкции срещу шест руски IT компании

18
2896

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за налагането на нови санкции. Ограничения се въвеждат заради „вредоносната външна дейност на руското правителство“. Санкциите важат за шест руски технологични компании – „ЕРА“, АД „Пасит“, ФГАНУ НИИ „Спецвузавтоматика“, „НеоБИТ“ ООД, АД „АСТ“ и АД „Позитив Текнолоджиз“.

Американските власти заявиха, че тези компании са помагали на специалните служби на Руската Федерация при организирането на кибератаки.

Последствията са следните: всичките активи и собственост на тези компании в Съединените щати или в други страни, където са под контрола на САЩ, ще бъдат блокирани. Забранено е и внасянето на парични суми по сметките на тези компании, както и предоставянето на средства, стоки, услуги и технологии.

Санкциите се въвеждат заради намесата в изборите за президент на САЩ, които протекоха миналата година, както и заради кибератаките срещу държавни институции на САЩ. Администрацията на Джо Байдън официално обяви, че отговорността за кибератаките носи службата за външно разузнаване на Руската Федерация.

Ограниченията се въвеждат срещу 16 физически и 16 юридически лица. Предстои експулсирането на десет руски дипломата и ограничаване на финансовите операции с руския държавен дълг. От 14 юни тази година на американските инвеститори е забранено да купуват на първичния пазар държавните облигации, предлагани от Руската Централна банка, Министерството на финансите на Русия, както и от руския Фонд за национално благосъстояние.

През месец декември 2020 година специализираната в сферата на кибербезопасността компания FireEye съобщи, че руските хакери АРТ29, известни още и като Cozy Bear, които се считат, че работят за службата за външно разузнаване на Русия, са извършили атака срещу Министерството на финансите на САЩ, Националното управление по телекомуникациите и информацията (NTIA) и редица други държавни учреждения.

Руските хакери са успели да проникнат в системите на производителят на софтуер SolarWinds и да извършат вредоносно обновяване на програмата Orion, която се използва от голям брой организации в целия свят. Сред клиентите на SolarWinds са всички подразделения на въоръжените сили на САЩ, Агенцията за Национална сигурност на САЩ, Държавният департамент и офисът на президента на Северна Америка.

Малко по-късно Microsoft заяви, че е открила в своята мрежа версия на софтуерния продукт SolarWinds, в който е интегрирана задна врата. Софтуерният гигант потвърди, че хакерите са получили достъп до неговите вътрешни мрежови и сървърни ресурси и са успели да прегледат и откраднат част от сорс кода на някой от продуктите на корпорацията. През месец февруари тази година Microsoft потвърди, че в резултат на тази хакерска атака е изтекла част от сорс кода на редица програмни продукти, включително Azure, Exchange и Intune.

4.1 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари