Пентагонът е готов да разположи на територията на редица европейски държави модернизирано ядрено оръжие. Информацията е на изданието РИА Новости, цитиращо свои дипломатически източници.

Очаква се тази тема да бъде разгледана по време на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел“ – е казал цитираният дипломат. Срещата на високо ниво е планирана за 11-12 юли тази година.

Според тази информация, ще се използват модернизирани версии на тактическите ядрени бомби B61. Според европейските медии, тези бомби са складирани още от 1960-те години във военните складове на Германия, Белгия, Италия и Турция. А сега те се модернизират във версия B61-12 с по-висока мощност и GPS навигация.

Според данни на Бюджетния отдел на Конгреса на САЩ, през 2017-2046 години Вашингтон е планирал да изразходва $25 милиарда за модернизация на своите тактически ядрени оръжия.

Управляемата ядрена бомба B61-12 бе тествана от американските военни на 9 юни тази година на полигона в Невада. Използвани са стратегическите стелт бомбардировачи B-2 Spirit. Според друга информация, бомбите B61-12 са съвместими с платформите на универсалните изтребители от пето поколение F-35 Lightning II.

Очаква се първата партида от новите ядрени бомби B61-12 да бъде приета през 2020 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари