САЩ: Готови сме да облекчим Huawei, ако търговските преговори напреднат

17
2274

Щатският финансов министър Steven Mnuchin обяви, че Доналд Тръмп е готов да облекчи наложените от САЩ ограничения на Huawei. Това ще стане, ако се постигне прогрес при търговските преговори с Китай. Без сделка, Вашингон ще продължи да поддържа митата си, за да намали своя дефицит.

„Мисля, че това което Тръмп казва е да продължим с търговките преговори и той ще облекчи някои неща за Huawei. Китай трябва да му даде комфорт и някакви гаранции. Това все пак са въпроси за националната сигурност.“, каза той на среща на финансовите министри на Г20.

САЩ наложи и след това увеличи митническите такси за китайски блага, като мярка да намали търговския дефицит на Щатите и в знак на протест срещу нечестните практики. Тръмп обвини в шпионаж китайския гигант, както и в кражба на интелектуална собственост. От Huawei продължават да отричат, но все пак бяха сложени в черния списък.

„Както до сега казваме, разговорите за Huawei са разговори за националната сигурност и са отделни от търговията. Ако Китай иска да продължим със сделката, ние сме готови за това при условията, които сме поставили. Ако Китай не иска, то президентът Тръмп с удоволствие ще продължи с митата, за да балансира отношенията. “, добави Mnuchin в интервю за CNBC.

Финансовият министър коментира и другата случка, която е от значение много технологични производители, а и не само – митата срещу Мексико. Администрацията смята, че Мексико ще спази договорените ангажименти, но Тръмп си запазва правото да наложи тарифи, ако това не стане.

Показва ли САЩ слабост и, че реално работата с Huawei не е толкова заради национална сигурност, колкото, за да има той разменна монета?

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Lordoff
Lordoff

Тъй де, да си дойдем на думата… Къде са тръгнали да си го веят….

Шакарон
Шакарон

Хахаха, те ги разчопкаха, пуснаха собствената си ОС, сега преговори ще водят. Май, май няма да се получат нещата как си ги мислят.

Мирослав
Мирослав

Показва ли САЩ слабост и, че реално работата с Huawei не е толкова заради национална сигурност, колкото, за да има той разменна монета?

Налагат санкции и после „викат“:“Ще ги отменим, но…“ – този номер го приложиха и на Канада и на Мексико, но при жълтурите няма да мине!!
Дори да отменят всички мита, китайците разбраха, че Тръмп не е човек с когото може да се водят каквито и да е било преговори. Не се знае дали в бъдеще няма да му хрумне да наложи още по-големи санкции. Не се вързвайте на игрите на рижия.

TNT
TNT

доста нагли тия кравари.

Мирослав
Мирослав

Виновен е изцяло Тръмп и „хората“ чийто интерес застъпва.

assa
assa

Къде си бе Осуалд, когато светът има нужда от теб?

pix3l
pix3l

Значи, ако китайците го играят горди, Тръмп печели, но ако китайците се огънат, Тръмп пак печели. Баси схемата… 😀

Станислав
Станислав

Китайците се ориентираха много бързо към руснаците и сега рижия кравар ужким почва да се огъва. Тъп е той като талпа и си мисли, че е хванал Господ за шлифера, та може да си го развява както му е кеф. Само за изгода мисли и преговори с него не бива да има.

zmei
zmei

Ограничено мислене

Lordoff
Lordoff

Следете внимателно какво ще се случи, а именно: Китайците ще клекнат! Те имат нужда от пазари, без да спорим, че технологично ще се справят горе-долу и без чужда помощ. Просто им трябват пари, а те ще дойдат от експорт. В момента Китай има монопол в много области, което задържа цените високи. Включително редкоземни елементи и т.н. И понеже, например, тези редкоземни елементи се използват основно в Китай, защото там е и производството, от какъв зор ще налагат санкции на този сектор. Всичко се прави в Китай! Америка не произвежда много потребителска /ниска добавена стойност/ продукция, а и едва ли ще… Виж още »

Фарти
Фарти

Съгласен съм, че може това да му е целта, но продукцията поскъпва при по-големите мита,щ и конкуренция в наши дни, за да покрие печалбите, които са планирани преди тези мита. Старите книги не важат вече толкова ;(

assa
assa

Трябва грам мозък да нямаш, за да смяташ, че митата ще ти докарат някаква полза лично на теб.

rens1o
rens1o

Как точно ще „облекчат“ Хуювей, ще му правят чекия ли?

Lordoff
Lordoff

Не, клизма!

the professor
the professor

значи все пак причината не е шпиониране, а търговска конкурениция…

Efix
Efix

Значи използват компанията като лост при преговорите, а обвиненията в шпионаж са чист шантаж.