САЩ е на път да затегне още забраната на Huawei

1
531

Съобщава се, че САЩ обмисля нови мерки, които допълнително ще ограничат възможността на китайския телекомуникационен гигант Huawei да използва технологии и софтуер от американски компании.

Американските компании вече имат забрана да работят с Huawei от съображения за националната сигурност – решение, което ограничава достъпа на Huawei до ключови технологии , в това число и мобилната операционна система Android на Google.

Ройтерс обаче съобщава, че някои от Вашингтон са разочаровани, че досегашните им действия не са достигнали до останалите страни, които имат икономически отношения със САЩ и не са се отразили на Huawei в глобален мащаб така, както очакваше администрацията на Тръмп при предварителния проект, още когато се обсъждаше забраната на Huawei и поставянето на компанията в черния списък, редом до ZTE и други китайски технологични гиганти.

Казусът Huawei

С добавянето на Huawei към черния списък на корпорациите, САЩ могат да блокират износа само на технологиите, софтуера и хардуера, разработвани и продавани от американски компании. Това не ограничава китайския концерн да работи с алтернативни доставчици извън териториятана САЩ или транснационални компании, като разработките, които им продават, не трябва да са създадени на територията на Щатите.

Източници казват пред информационната агенция, че Министерството на търговията на САЩ сега разглежда възможност за разширяването на обхвана на забраната, с което да се забрани изнасянето на стоки и технологии, които са създадени извън територията на САЩ, но включват американски разработки, технологии или оборудване.

Разширяването на забраната допълнително ще усложни ситуацията и ще изостри конфликта в стопанските отношения между Америка и Китай. Huawei често публично отрича твърденията, че продуктите им представляват риск за националната сигурност, като тук за пореден път трябва да отбележим, че САЩ никога до сега не са представили доказателства, с които да подплатят твърденията си.

Наскоро американското правителство удължи временния лиценз, който позволява на Huawei да набавя технологии от определени доставчици, за да обслужва американските селски оператори, които използват тяхно оборудване. Департаментът по търговия също започна да издава лизензи на компании, които искат да доставят на Huawei „нечувствителни продукти“, като най-големия заявил за такива е Microsoft. Освен това, американските компании имат право да подават заявления пред властите за издаване на изключителен лиценз за бизнес отношения с Huawei, но към момента от всички 146 заявки, които са получили, няма нито една одобрена.

Федералната комисия за съобщения на САЩ (FCC) обаче гласува обявяването на Huawei и ZTE за риск за сигурността, докато някои американски сенатори настояват правителството да прекрати издаването на нови лицензи. Смята се, че Huawei планира да обжалва решението на FCC.

Междувременно президентът Доналд Тръмп има желание да постигне търговска сделка с Китай, която може да включва специфични разпоредби за Huawei.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
U4en
U4en

сащ затяга забраната ….
сащ олабва забраната ….
сащ затяга забраната ….
сащ олабва забраната ….
сащ затяга забраната ….
сащ олабва забраната ….
сащ затяга забраната ….
сащ олабва забраната ….

ей тва са новини