fbpx
-0.2 C
София

САЩ забранява износа на квантови технологии към Китай

Най-четени

Министерството на търговията на САЩ в сряда издаде забрана на американските компании да изнасят квантови изчислителни технологии за осем китайски компании и лаборатории, за да се опитат да попречат на страната да декриптира чувствителни американски комуникационни системи и да разработва нови военни технологии.

„Глобалната търговия трябва да подкрепя мира, просперитета и добре платените работни места, а не да създава рискове за националната сигурност“, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо в изявление.

Въпреки че все още са технологично незрели, квантовите компютри в крайна сметка биха могли да разбият конвенционалните форми на криптиране. Правителството на САЩ също така води активна програма за разработване на пост-квантова криптография, но комуникационните системи, които съществуват днес, могат да бъдат разбити, ако квантовите компютри станат достатъчно мощни.

Квантовите компютри се възползват от физиката на суперпозициите, за да извършват коренно различен тип изчисления от конвенционалните компютърни чипове в днешните телефони, лаптопи и суперкомпютри. Но днес те работят само в малки мащаби, податливи са на грешки, които водят до значителни отклонения в изчисленията и са достатъчно взискателни, тъй като изискват свръхниска температура, за да работят изправно и точно.

САЩ също така посочи военните рискове от квантовите изчисления. Страната също така предостави и подробен списък във федералния регистър на китайски организации, добавени към списъка с юридически лица, износът към които трябва да бъде стриктно контролиран.

Друг пазар, където квантовите компютри също имат потенциал, е симулирането на молекулярни структури, които могат да доведат до нови материали. Военните технологии са се възползвали изключително много от науката за материалите в миналото, така че квантовите изчисления могат да доведат до нови пробиви.

За да се възползват от тези открития, много американски компании инвестират милиарди долари в разработването на квантови компютри. В списъка са гиганти като Google, IBM, Microsoft, Honeywell, IonQ, Rigetti, D-Wave и Intel. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай каза в свое изявление през ноември, че китайските изследователи и разработчици са свързани с Google в надпреварата за разработване на квантови изчислителни технологии.

Квантовите компютри дават наистина големи обещания за бъдещето на човечеството – от една страна те ще дадат много интересни възможности за симулационни експерименти, изследователска дейност и решаване на сложни загадки и проблеми, които досега не са били разрешени. Въпреки това обаче всички правителства по света изпитват и известна боязън от тях, тъй като носят високи рискове за действащите компютърни системи – спекулира се, че страните, които ще постигнат квантово надмощие на практика ще постигнат и военно такова в картината на бъдещето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини