САЩ започна да използва мозъчни импланти за борба с наркоманията

1
752

В САЩ за първи път тестваха импланти в главния мозък на пациенти, страдащи от тежка наркотична зависимост.

Един от първите пациенти е 33-годишният Херъд Бъгхалтър, който от над 10 години се бори със злоупотребата с психоактивни вещества и се е сблъсквал с редица рецидиви и предозирания. На този пациент е направена операция, чрез която в неговия главен мозък са поставени импланти. Водещият лекар Али Резаи нарече това устройство „кардиостимулатор за мозъка„. Още три доброволеца са подготвени за същата операция.

Процедурата започва със сканирането на главния мозък. Следдва операция, чрез която се прави малък отвор в черепа, за да може да постави малък електрод с диаметър 1 мм в конкретна област на мозъка, регулираща самоконтрола и зависимостите. Под ключицата се поставя батерия със специално устройство, генериращо необходимите импулси. А през следващите седмици комисия, съставена от лекари, психолози и експерти по наркология, дистанционно ще извършва мониторинг на дейността на мозъка, за да се разбере, дали ще изчезне тягата към употребата на наркотици.

Така наречената дълбока стимулация на главния мозък (DBS) е одобрена от управлението за контрол на продуктите и лекарствените препарати на САЩ. Тя може да се използва за лекуването на редица болести, включително епилепсията, болестта на Паркинсон и други. Около 180 000 души от целия свят имат подобни импланти. Но за първи път DBS процедурата се използва за лечение на наркомани.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
мдаааа
мдаааа

Типично за САЩисните. Днес лекуват наркомания с мозъчни импланти. Утре ще добавят липсата на патриотизъм и на вяра в правителството в следващото издание на МКБ и ще започнат да лекуват и тях по същия начин…