САЩ изстреляха в орбита нов GPS-сателит

4
38
В събота, в 08:23 часа българско време, Съединените американски щати са изстреляли в орбита GPS-сателит от ново поколение с обозначението GPS 2F. Новият навигационен спътник, който ще стане част от американската система за глобално позициониране, е бил изведен в орбита от ракета „Атлас 5“, оборудвана с руски двигатели, от чието използване САЩ по-рано възнамеряваха да се откажат.

Спътникът GPS 2F се е намирал в отделна капсула, намираща се GPS в горната част на ракетата „Атлас 5“. Според съобщения в медиите, ракетата-носител е извела сателита в орбита около 12:00 часа. В момента специалистите, отговарящи за извеждането на апарата, провеждат съответните изпитания. Ако тестовете не покажат проблеми, сателитът ще бъде предаден за управление от поръчителя – Пентагонът.

GPS 2F е един от дузината сателити, които трябва да заменят старите устройства от системата за глобално позициониране на САЩ. Те са предназначени за 24-часово предаване на точни навигационни данни за военни и цивилни потребители. Първият спътник от тази серия беше изведен в орбита преди четири години. Всички изстрелвания на апаратите от серията GPS 2F досега бяха извършвани от базата на Военновъздушните сили на САЩ в Кейп Канаверал. Независимо от факта, че системата е разработена от американската армия и се управлява директно от Пентагона, тя се използва и за граждански цели. Според представител на военното ведомство, американската система за позициониране се използва от повече от 1 милиард души.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

Хаха, американците обраха всички нацистки учени по ракетната програма начело с Вернер фон Браун. Но въпреки това пак ползват руски ракетен двигател. :hush: :doh:

gogonikolov
gogonikolov

Вече следенето ще е улеснено!

niklazarev
niklazarev

SpaceX и те са взели от руснаците а?

valeried
valeried

GPS-а е страхотна система,много ми е помогнал и продължава да ми помага.Колкото до следенето,изобщо не ми пука,а съм сигурен,че и на тези дето следят изобщо не им пука за мен тъй че сме квит.Важното е системата да се усъваршенства и да става още по добра.