10.8 C
София

САЩ иска да ограничи достъпа до чипове на Huawei

Най-четени

Администрацията на Тръмп в петък обяви, че се подготвя да блокира световните доставки на чипове на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies като част от мерките за поставяне на компанията в черния списък, което предизвика опасения, че Китай може да си отмъсти и да предизвика трусове в работата на американските производители на електроника.

Нова мярка, обявена от Министерството на търговията и за първи път докладвано от Ройтерс, разширява правомощията на САЩ да изискват лицензи за продажба на електронни микропроцесорни изделия и полупроводници, произведени в чужбина с американски технологии на Huawei, с което значително разширява обхвата на мерките срещу компанията, които предприе още през месец май миналата година, с което очевидно иска да спре износа на материали втория най-голям производител на смартфони в света.

„Тази акция поставя Америка на първо място, американските компании на първо място и най-вече американската национална сигурност“, заяви висш служител на Министерството на търговията пред журналисти в телефонен брифинг в петък.

Huawei, един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване в света, не отговори на искането на коментар на Ройтерс.

Новините за блокирането на достъпа на компанията до чипове удариха европейските акции, тъй като много телеком оператори в Европа разчитат на оборудването на Huawei, а подобна новина несъмнено води до негативни прогнози. Оборудването на Huawei е евтино и достъпно, а компанията се спряга като един от основните двигатели на 5G революцията, която всички очакваме. За съжаление обаче, блокирането на нейния достъп до електронни компоненти би означавал сериозни загуби, въпреки че някои страни в Европа вече са обещали да не използват оборудване на Huawei под натиска на Тръмп.

Реакцията от страна на Китай беше бърза, като в петък доклад на китайското издание Global Times заяви, че готви контрамерки, за които ще ви информираме по-късно.

Новата мярка на Министерството на търговията, която незабавно влезе в сила в петък, но със 120-дневен гратисен период, също ще засегне и Taiwan Semiconductor Manufactoring Co Ltd, най-големите производител на чипове и ключов доставчик на Huawei, който обяви, че планира да изгради американска фабрика в четвъртък.

TSMC заяви в петък, че „следва стриктно промяната на правилата за износ в САЩ“ и работи с външен доставчик за провеждане на анализ и осигуряване на цялостно проучване за тълкуване на тези правила.

Министерството заяви, че правилото има за цел да попречи на Huawi да продължи да „избягва“ статуса си на компания от черния списък, което означава, че доставчиците на технологии и компоненти в САЩ, ще трябва да поискат специален изключителен лиценз, за да имат право да ги доставят на китайската компания.

„Съществува една вратичка в закона, чрез която Huawei е в състояние в действителност да използва американски технологии, защото се произвеждат в местни фабрики и центрове на чуждестранни компании.“, заяви министърът на търговията Уилбър Рос пред Fox Business Network в петък, призовавайки правилото да се промени и да стане „силно пригодено в опит да се коригира тази вратичка“.

Компанията беше добавена в черния търговски списък на САЩ през миналата година поради опасения за националната сигурност и обвиненията на Вашингтон, че е нарушила американските санкции срещу Иран, както и че може да шпионира своите потребители и да изпраща информацията до китайското правителство. Huawei отрече твърденията.

Разочарованието на щатската администрация, че поставянето на компанията в черния списък не прави достатъчно, за да ограничи работата ѝ, предизвика планирането на допълнителни усилия и мерки, за първи път отразени от Ройтерс през ноември, които дадоха своя резултат този петък.

Адвокатът на Вашингтон Кевин Вофл, бивш служител на Министерството на търговията, заяви, че правителството изглежда планира „ново, сложно разширяване на контрола върху износа на САЩ“, което засега се насочва единствено към електрониката и технологичните разработки, но обхватът му в бъдеще може да бъде разширен.

Докато новите правила ще се прилагат на всякакви чипове и компоненти, висш служител на Държавния департамент на САЩ информира репортери в петък, че новите мерки предполагат известна гъвкавост за Huawei, като все пак американските предприятия ще могат да продават компоненти на компанията, след предоставяне на лиценз за търговия от администрацията на Тръмп, каквато възможност имаше досега.

„Това е изискване за лицензиране. Новите политики не означават непременно, че ограничаваме напълно Huawei“, заяви служителят и добави, че правилото дава на правителството на САЩ по-голяма „видимост“ на износа и доставките.

След като миналата година по същество забраниха Huawei да има бизнес отношения с американски компании, Министерството на търговията предостави лицензи на някои от най-големите американски партньори на Huawei да продължат да продават на компанията, като също така позволи на някои по-малки телекомуникационни оператори по селата да продължат да използват мрежово оборудване на Huawei, за да поддържат мрежите си работещи.

Huawei, която се нуждае от полупроводници за своите смартфони и телекомуникационно оборудване, се озова в основата на битка за глобално технологично господство между Съединените щати и Китай, чиито взаимоотношения допълнително се утежниха през последните месеци, тъй като САЩ на всяка цена иска да разбере какъв е произхода на новия коронавирус, който покоси целия свят и дали не е изкуствено създадено биологично оръжие от китайското правителство.

Докато промяната на правилата е насочена преди всичко за ограничаването на достъпа до компоненти на Huawei, американските производители на оборудване също ще се сблъскат с някои проблеми, тъй като Huawei е един от основните им клиенти и ако не получат изключителен лиценз от правителството или не разработят нов канал за доставки, това би означавало сериозни финансови загуби и свиване на обемите на търсенето.

Може ли Huawei да се справи без САЩ?

Докато едни от най-жизненоважните и сложни технологии за производство на чипове, идват от компании извън САЩ, като японските Tokyo Electron и Hitachi и холандския ASML, анализаторите казват, че би било трудно да се съберат всички необходими ресурси и технологии за изработване на модерни микропроцесорни изделия, без поне малко американско оборудване, инженерниг и технологии.

Тежестта да се справят с новото правило най-вероятно ще се усети и от фабрики като TSMC, които закупуват необходимите машини и понякога технологии за производство, за разлика от някои американски производители на микропроцесорна техника като Qualcomm Inc или Nvidia Corp, които сами произвеждат своите оборудване и технологии или поне разчитат на такива от други американски компании.

„Загрижени сме, че това правило може да създаде несигурност и смущения в световната верига за доставки на полупроводници, но все пак изглежда една идея по-малко застрашително за полупроводниковата индустрия в САЩ, отколкото далеч по-суровите подходи и планове, които правителството и администрацията на президента Доналд Тръмп разглеждаха по-рано“, заяви в своето изявление изпълнителният директор на асоциацията на полупроводниковите фабрики Джон Нойфер.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че акцията е насочена към защита на „целостта и неприкосновеността на 5G мрежите“. Той добави, че правилото ще помогне на това, да се „предотврати Huawei да подкопава американския контрол върху износа“.

Ще бъдат ли засегнати смартфоните Huawei?

Все още е твърде рано, за да имат експертите, анализаторите и обикновените наблюдатели свои прогнози. Това, което става ясно обаче е, че тези мерки не забраняват абсолютно доставките до Huawei, а изискват от американските доставчици да получат разрешително от администрацията на президента. Това ще рече, че най-вероятно Huawei ще продължи да има възможност да произвежда своите крайни продукти и мрежово оборудване, но все пак е възможно да възникнат някои затруднения. Така например само за миналата година са подадени над 140 заявки от американски фирми за издаване на лиценз за работа с Huawei, от които са одобрени едва няколко. Предстои да видим и как ще се развият нещата, след като излязат контрамерките на китайското правителство.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини