САЩ и Китай: Космическа надпревара или сътрудничество?

1
19

Китай е една от трите държави в света, които разполагат с възможности за изпращане на хора в космоса. Първи постигнаха това руснаците. Малко след това ги последваха американците, а доста по-късно – през 2003 година – Китай изстреля свой космически кораб с космонавт на борда, присъединявайки се към малобройния клуб на космическите държави. През тази седмица новата космическа сила е запланувала да изпрати в орбита около Земята първия модул от своята космическа станция. Става въпрос за прототип, който ще бъде изведен от дистанционно управлявана ракета, информира Space.com.

Китайските амбиции изправят Съединените щати пред избор. Едната възможност е американците да протегнат ръка на китайците и да започнат работа в тясно сътрудничество с тях. Другата включва започването на нова космическа надпревара, подобна на тази, която беше водена в разстояние на повече от 30 години със Съветския съюз.

Експертите са на мнение, че и двете възможности могат да донесат определени ползи и вреди. Конкуренцията е полезна във всяка една област и води до бърз прогрес. Едва ли човешки крак щеше да е успял да стъпи на Луната ако надпреварата за космоса между СССР и САЩ не беше толкова ожесточена.

Първият полет на китайски космически кораб с човек на борда беше извършен през 2003 година. Вторият и третият бяха, съответно, през 2005 и 2008 година. Сега Китай е почти готов за изстрелването на модула Tiangong-1, който ще бъде пратен в космоса от ракетата Long March 2F утре или вдругиден. Основната му задача ще бъде да се тества технологията за скачване между два космически обекта. Модулът ще трябва да се свърже в орбита с кораба Shenzhou 8, който ще излети малко по-късно.

Китайците са пестеливи откъм информация за своите дългосрочни планове, но е публична тайна, че тяхната голяма цел е изпращането на хора до Луната. Проектът за космическата станция Tiangong е просто една от стъпките към постигането на тази заветна цел.

Космическата програма на китайците е във възход, докато същевременно американците преминават през много труден период след приключването на програмата със совалките. NASA се отказа от проектите, които са предназначени само към качване на хора в ниска околоземна орбита, където се намира Международната космическа станция. Тази задача е прехвърлена изцяло в ръцете на частния сектор, а самата космическа агенция хвърля всичките си усилия към пращането на хора до Марс и близките астероиди. Това обаче няма да стане скоро, ако изобщо се случи някога.

В сегашната ситуация е много съмнително дали САЩ има сили да се съревновава с китайците, тъй като на този етап позицията на последните определено е по-силна. Лидерското място на Америка в космоса е поставено под въпрос, но развитието на ситуацията през следващите няколко години със сигурност ще е интересно за страничните наблюдатели.


Long March 2F и Tiangong-1 са вече на площадката, откъдето ще излетят съвсем скоро

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари